Dijital reklam yayını pazarında en büyük paya sahip olan Google, Youtube reklamlar ile video reklam pastasından büyük bir dilimi kendisine alıyor. Reklamveren küresel firmalar, video reklamlarını TV’ler üzerinden dijital mecralara kaydırmış durumda. Youtube üzerinde bulunan milyonlarca içerik yayıncısının gücü ile reklam verenlerin gözdesi haline gelen platform 2021 yılında gerçekleştirmiş olduğu 28,8 milyar dolar reklam hasılatı ile rekor tazeledi. Peki Youtube üzerinde nasıl reklam verilir ve nelere dikkat ederek reklam performansı iyileştirilir? Bu ve benzeri soruların cevaplarını yazının devamında bulabilirsiniz.
İçindekiler [Gizle]
Youtube Reklamlar
Youtube üzerinden yayınlanan dijital reklam hasılatının %68’i yayıncılar ile paylaşılmaktadır. Yani 1000 dolarlık bir reklam bütçesi ile reklam yayınlamak istediğinizde, 680 doları yayıncılara 320 doları ise Google’a kazanç olarak gitmektedir. Youtube üzerinde çok farklı sayıda reklam modeli bulunmaktadır. Hem Youtube platformu üzerinden reklam verebilir hem de direkt olarak yayıncılar ile iletişime geçerek kendinize sponsorlu içerikler oluşturabilirsiniz.
Youtube üzerinde verilen reklamlar daha büyük kitlelere ulaşırken, yayıncılar ile yapılan direkt anlaşmalı reklamlar ise sadece ilgili videoyu izleyenlere ulaşabilmektedir. Bu seçenekler tamamen hedef kitle ve bütçe belirlemesine bağlı seçimlerdir.
Youtube üzerinden verilen reklamlarda, çok sayıda filtre kullanarak reklamlarınızı özelleştirebilirsiniz. Bu sayede, doğru hedef kitleye ulaşmış ve dönüşüm elde etmiş olursunuz. Youtube üzerinde verilen reklamlar, tıklama odaklı olacağı gibi çoğunlukla sadece marka bilinirliği üzerine yaratılmıştır. Bu açıdan TV reklamlarına yani çevrimdışı reklamlara daha iyi bir alternatif olacaktır.
YouTube’da Nasıl Reklam Verilir?
Google aracılığı ile yayınlamak istediğiniz tüm reklam kampanyalarını tek bir araç üzerinden yönetebilirsiniz. Bu nedenle, Youtube üzerinde reklam yayınlamak için Google Ads hesabı açmanız gerekmektedir. Kolay arayüzü ve adım adım takip edebileceğiniz işlemler ile reklam kampanyasını oluşturmanız mümkün.
Öncelikle Google Ads hesabı oluşturmak için ads.google.com adesine giriş yapın ve “Hemen Başlayın” butonu üzerinden hesabınızı oluşturun. Bu arada üyelik esnasında Google Ads kampanyalarını görebilirsiniz. Ağustos 2022 tarihi itibariyle 2500 TL’lik Google Ads reklam bütçenize 2500 TL’de Google destek veriyor ve bu sayede toplamda 5000 TL reklam bütçesi elde etmiş oluyorsunuz. Doğru hedefleme ve reklam tasarımı ile size sağlanan ek 2500 TL ile çok sayıda trafik edinebilir ve gelirlerinizi artırabilirsiniz.
Google Ads’i sadece Youtube üzerinde reklam yayınlamak için değil anahtar kelime planlayıcısı gib çok sayıda ücretsiz araca erişmek için de kullanabilirsiniz.
Aşağıda yer alan adımları takip ederek, YouTube üzerinde reklam yayınlamaya başlayabilirsiniz;
“Yeni Kampanya” Butonuna Tıklayın
Ana sayfa üzerinden “Yeni Kampanya” yazılı butona tıklayın ve devamında hedeflerinize uygun olacak reklam kampanyası seçeneğini işaretleyin. Karşınıza aşağıdaki gibi birbirinden farklı hedeflere hitap eden seçenekler çıkacaktır.
“App Promotion” ya da “Uygulama Tanıtımı” hedefi dışında kalan tüm hedefler için video reklam türü kullanabilirsiniz.
Kalan hedefler arasında, satış odaklı reklam, trafik odaklı reklam, marka bilinirliği oluşturma ve diğer konularda çok sayıda hedef seçeneği bulunmaktadır.
Reklam kampanyası için hedef seçimini yaptıktan sonra yukarıda kampanya türü seçenekleri bulunacak. Bu aşama video seçeneğini seçmeniz gerekiyor. Zaten Video seçeneğinin altında YouTube’daki kullanıcılara erişim için olacağını göreceksiniz.
Youtube üzerinden yayınlayabileceğiniz çok sayıda reklam türü bulunmaktadır. Reklamın içeriğine göre reklam türünü belirleyebilirsiniz. Ayrıca, bazı reklam türleri için maliyet görece düşük olurken, bazı reklam türlerinde ise maliyet yüksektir.
Reklam Kampanyanızı Yapılandırın
Yayınlamak istediğiniz reklamın daha büyük kitlelere ulaşmasını istiyorsanız, yapılandırma esnasında yer alan parametreleri doğru şekilde ayarlamanız gerekmektedir. Bu sayede yüksek dönüşümlü ve verimli kampanyalar oluşturmuş olacaksınız.
- Kampanya ismi: Diğer birçok reklam platformunda olduğu gibi Google Ads’de de kampanyaya isim vermelisiniz. Unutmayın, kampanya ismi sadece Google Ads hesabına erişim izni olan kişiler tarafından görülebilen bir isimdir. Kampanyayı tanımlamak ve takibini kolaylaştırmak için kampalarınıza ayrıntılı isimler verebilirsiniz. Bu sayede, kampanyalar birbiri ile karıştırılmaz ve performansları karşılaştırılabilir.
- Teklif Stratejisi: Tıklama başına veya gösterim başına gibi farklı teklif stratejileri bulabilirsiniz. Bu seçim ile birlikte kampanyanızı optimize etme fırsatı yakalamış olursunuz.
- Bütçe ve Tarihler: Kampanya için toplam bütçe ile birlikte günlük bütçe tanımlamanız gerekir. Aylık 9000 liradan günlük 300 TL gibi bir bütçe tanımlayabilirsiniz. Dilerseniz kampanyayı yayınladıktan sonra bütçelerinizi değiştirebilirsiniz. Ayrıca kampanya için bir başlangıç bir de bitiş tarihi belirlemeniz gerekiyor.
- Ağları Seçin: YouTube reklamları için üç farklı konumda reklam gösterimi bulunmaktadır. Bunlar;
- YouTube arama sonuçları: Reklamlarınızı YouTube üzerinden yapılan arama sonuçlarında gösterebilirsiniz. Bu konum için sadece video discovery reklam türü kullanılabilir.
- YouTube Videoları: Bu konumlandırma seçeneği ile, reklamlarınızı, video içerisinde, kanal sayfalarında ve YouTube ana sayfasında gösterebilirsiniz.
- Video Ortakları: Bu seçenek ile birlikte, daha geniş bir kitleye ulaşabilirsiniz. YouTube videoları sadece YouTube üzerinde bulunmayabilir. Bu seçenek ile kitlenizi büyütmüş olursunuz.
- Dil ve Konum Seçin: Reklamların yayınlanmasını istediğiniz ülke veya ülkeler seçebilir, müşterilerinizin konuştuğu dile göre dil seçimi gerçekleştirebilirsiniz.
- Hariç Tutulan İçeriği Ayarla: Reklamınız ile hiçbir ilgisi bulunmayan veya firmanıza zarar verebilecek olumsuz içerikleri engelleyebilirsiniz. Bebekli aileleri hedef alan bir reklam kampanyanızın, müstehcen diyaloglar içeren bir reklam içerisinde görülmesini istemezsiniz. Bu açıdan bazı filtrelemeler ile reklamlarınız daha sağlıklı hale gelecektir.
- Kitle Segmentasyonu: Hedef kitlenizin cinsiyetini, yaşını hane gelirini, ebeveynlik durumunu vb. birçok metriği girerek segmentasyon yapabilirsiniz. Devamında ilgi alanlarını seçebilirsiniz. Anahtar kelimeler kullanarak da hedef kitle oluşturmanız mümkün.
- Reklamlarınızın nerede görüntüleneceğini seçin: Anahtar kelime kullanımı, ilgili konular seçimi ve yerleşim seçenekleri ile birlikte bu işlemleri tamamlamış olursunuz.
- YouTube videonuzu seçin: Videonuzu online olarak hazırlayabilir ya da reklam videonuz hazırsa, yükleyebilirsiniz.
YouTube Reklam Biçimleri
YouTube üzerinde çok sayıda reklam biçimi türü bulunmaktadır. Sizin kampanyanıza en uygun düşen, reklam biçim türünü seçebilirsiniz. Reklam biçim türü seçimi, reklamlarınızın dönüşüm oranlarını direkt olarak ilgilendiren önemli bir detaydır.
Aşağıda, reklam biçim türü çeşitlerini bulabilirsiniz. İçlerinde kampanyanız için en uygun olan versiyonu seçerek, dönüşüm oranlarını artırabilir ve performansını geliştirebilirsiniz.
- Görüntülü Reklamlar: Görüntülü reklamlar, görsel ile oluşturulan reklamlardır. Ziyaretçilerin izlemiş olduğu video yanında ve önerilen videoların üzerinde yer alırlar.
- Yer Paylaşımlı Reklamlar: Reklamlarınızı YouTube izleme sayfalarında ve video oynatıcının alt kısmında göstermek istiyorsanız bu seçeneği kullanabilirsiniz.
- Atlanabilir ve Atlanamayan Reklamlar: Atlanabilir reklamlar, belirli bir saniye sonrasında reklamın tamamını izleme mecburiyetinde bırakmadan atlama izni veren reklamlardır. Atlanamaz reklamlarda ise ilgili video içeriği reklam bittikten sonra başlar. Atlama seçeneği sunulmaz. Bazı durumlarda faydalı olmakla birlikte bazı durumlarda itici bulunabilir.
- Bumper Reklamlar: Bumper reklamlar genellikle 6 saniyeye kadar sürmektedir. Videonun öncesinde, video sırasında veya video sonunda yer alabilir. Bu reklamlar atlanamaz reklamlardır.
- Sponsorlu Kartlar: Video içerisinde yer alan ürünler, sağ üst köşede paylaşılan sponsorlu kartlar sayesinde ürün satın alma sayfasına yönlendirilebilir.
YouTube’da reklam vermek için ihtiyacınız olan bilgileri edinmiş oldunuz. Bu bilgiler ışığında sizler de YouTube reklamlarınızı paylaşabilir ve dijital pazarlama kanallarından biri olan YouTube’u etkin bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.