WhatsApp, sadece kişisel iletişim için değil aynı zamanda firmaların da müşterileri ile iletişim kurmasını sağlamaya başladı. Birçok işletme, canlı destek hattı için WhatsApp’ı tercih ediyor. WhatsApp’ı kullanan işletmeler, kendisi ile iletişime geçen potansiyel müşteriler ile web siteden ayrılsalar dahi iletişim kurabildikleri için sitede yer alan canlı destek hattından çok daha kullanışlı.
WhatsApp farklı hesap türleri ile birlikte farklı özelliklere sahiptir. Öncelikle, temel WhatsApp, WhatsApp Business ve WhatsApp Business API hesap türleri arasındaki farkları bilmek gerekir.
Günümüz mesajlaşma uygulamaları arasında pazar lideri olan WhatsApp, 2 milyarın üzerinde kullanıcı sayısı ile dev bir iletişim firmasıdır. 19 milyar dolar gibi ciddi bir rakamla Facebook tarafından alınmasına rağmen eski sahiplerini pişman edecek bir büyüklüğe ulaşmıştır. İşletmeler için de WhatsApp kullanımı bir seçenekten çok bir zorunluluk haline gelmeye başladı.
Pazarlama departmanları tarafından da çok fazla üzerinde durulan WhatsApp Business, iletişim stratejileri arasında çok önemli bir yere sahip. Web sayfasına eklenen buton ve QR kod ile birlikte çok hızlı bir şekilde iletişime geçmeye ve sonrasında da iletişimde kalmaya imkan tanıyan WhatsApp, sahip olduğu hesap seçenekleri ile göründüğünden çok daha fazlasını sunabiliyor.
WhatsApp Hesap Türleri
Temel olarak WhatsApp 3 farklı hesap türüne sahiptir. Bu hesap türleri arasında en fazla kullanılan normal WhatsApp uygulamasıdır. Kişisel olarak telefonunuzu indirdiğiniz WhatsApp uygulamasının yanı sıra işletmeler tarafından kullanılan WhatsApp Business ve WhatsApp Business API bulunmaktadır.
Aşağıda 3 farklı türün de detayları yer alıyor. Sizler de öncelikle hesap türleri arasındaki farkları görebilir, yazının devamında ise WhatsApp Business hesabın nasıl kurulması gerektiğini öğrenebilirsiniz.
WhatsApp (Temel)
Normal WhatsApp uygulamasını, uygulama marketlerden indirerek, kişisel iletişiminiz için kullanabilirsiniz. Android ve iOS işletim sistemleri için ücretsiz olarak versiyonları hizmete sunulmuştur. Birçok mesajlaşma uygulamasına benzer bir şekilde, bireysel kişiler arasında iletişim sağlanmasını öncelikli kılarken, grup sohbetlerine de izin verir.
Uygulamayı indirdikten sonra telefon rehberine erişim izni vermeniz ile birlikte rehberinizde kayıtlı WhatsApp hesabı olan herkes ile uygulama üzerinden metin, ses ve görüntülü olarak iletişim kurabilirsiniz. Çeşitli görseller ve multimedya dosyalarını da sorunsuz bir şekilde paylaşabilirsiniz.
Bu özelliklerin yanı sıra işletmeler için çok fazla bir özellik vaat etmiyor. Küçük ölçekte, start up firmalar, temel WhatsApp ile birlikte işlerini görebilse de orta ve büyük ölçekte firmalar için yeterli olmayacaktır.
WhatsApp Business
Logosu dahi farklı olan WhatsApp Business, tamamen işletmeleri odak noktasına alan ve bu konuda fark yaratan bir uygulamadır. Küçük işletmeler için potansiyel müşteriler ile iletişim kurmak adına büyük bir fayda sağlar.
WhatsApp Business ücretsiz bir şekilde sunulmakta olup, tarayıcı üzerinden de kullanılabilir.
WhatsApp ve WhatsApp Business Arasındaki Fark Nedir?
Standart WhatsApp ile birlikte WhatsApp Business farklı hesap türleridir. Aynı telefon üzerinde iki farklı hesabı da sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. Ama farklı telefon numaralarına bağlı olması gerekir.
WhatsApp Business ile birlikte işletme profil fotoğrafı, çalışma saatleri, web site adresi ve işletmenin fiziki adresi eklenebilir. WhatsApp Business için ayırt edici en önemli özelliklerden biri, ürün kataloğu özelliğidir. Bu sayede, ürünlerinizi WhatsApp Business üzerinden sergileyebilir ve ürünler hakkında detaylı bilgi verebilirsiniz. Ürün görselleri, fiyatı ve web siteye bağlantı eklenebilir.
WhatsApp Business tarafından sunulan iş araçları
Etiketlerden Faydalanın: WhatsApp Business sayesinde kişilere etiket verebilirsiniz. Etiketlendirme işlemi ile birlikte görüşmeleri çok daha sağlıklı bir şekilde yönetebilir ve dönüşüm oranlarını artırabilirsiniz. En sık kullanılan etiketler arasında; yeni müşteri, şikayetler, acil sipariş, sadık müşteri gibi etiketler yer almaktadır. Görüşmelerin takibi esnasında önceliklendirme için çok kullanışlı bir yöntemdir.
Kısa Bağlantı ve QR Kod: İşletme hesabınız ile birlikte direkt sohbet oluşturmak için kullanılan araçlardır. QR kodunuzu okutan bir müşteri direkt olarak işletmeniz ile sohbete başlayabilir.
Yayınlar: Birçok işletme tek tek ilgilenemeyecek kadar fazla müşteriye sahiptir. Müşterilerin hepsine toplu mesaj göndermek için kullanılırlar. Bülten aboneliği ya da SMS aboneliğine benzer bir sistemde çalışır. WhatsApp Business ile birlikte tek seferde maksimum alıcı sayısı 256 kişidir.
Otomatik Mesajlar: WhatsApp Business’ın en fazla kullanılan özelliklerinden biri otomatik mesajlardır. 3 farklı otomatik mesaj tipi bulunmaktadır. Bunlar;
Karşılama Mesajları: Sohbete başlamak isteyen potansiyel müşteriye ilk iletilen mesajdır. Karşılama mesajları sayesinde, otomatik bir şekilde potansiyel müşteri ile ilk kontak sağlanmış olur. Görüşmenin devamı için ilk kontağın otomatik ve hızlı bir şekilde sağlanıyor olması önemlidir.
Uzakta Mesajları: İşletmenin mesai saatleri dışında ya da resmi tatillerde gelen mesajlar için kullanılır. Bilgilendirme mesajıdır. “İşletmemiz Pazartesi 08:00 itibariyle hizmet vermeye devam edecektir. Sizinle en kısa sürede iletişime geçeceğiz.” gibi bir uzakta mesajı, potansiyel müşterinin yanıtsız bırakılmaması adına çok önemlidir.
Hızlı Yanıtlar: Kayıt altına aldığınız hızlı yanıtları temsil eder. Örneğin; “Siparişler en geç 24 saat içerisinde kargoya verilir.” çok kullanılan bir hızlı yanıt türüdür. Sık sorulan sorular için bu tarz hızlı kayıtlar oluşturulmalıdır.
WhatsApp Business hesap türünün sunmuş olduğu ve bilmeniz gereken bazı bilgiler şu şekildedir;
- WhatsApp Business kullanımı için bir ücret talep edilmez.
- Kişisel numaranız ile birlikte kullanamazsınız. Normal WhatsApp hesabınızda kullanmadığınız bir numaraya ihtiyacınız olacaktır.
- Web ve cep telefonu uygulaması üzerinden ve tek bir kullanıcı tarafından WhatsApp Business hesabına bağlanabilirsiniz.
- İşletmeler için olsa da bazı iletişim ihtiyaçları için sınırlı kalacaktır.
- Sınırlı sayıda kişiye ulaşma imkanı verdiği için büyük ölçeklerde uygun olmayacaktır.
- Küçük ölçekli şirketler (İnstagram üzerinden satış yapan firmalar) için idealdir.
Temel WhatsApp hesap türünü, sadece kişisel iletişiminiz için kullanabilirken, WhatsApp Business hesap türünü ise, kısıtlı işletme özelliklerine sahip olsa da küçük ölçekte işletmeler için kullanabilirsiniz.
WhatsApp Business API
WhatsApp Business API ile WhatsApp Business birbirinden farklı hesap türleridir. Öncelikle API’nin ne işe yaradığını bilmeniz gerekir. API ile birlikte iki farklı yazılım programı birbirine bağlanarak ortak bir çalışma sergilemeleri sağlanır.
WhatsApp Business API sayesinde, bütün WhatsApp Business pazarlama özelliklerine ulaşım sağlanarak orta ve büyük ölçekte olan işletmelerin gereksinimleri karşılanmış olur. WhatsApp Business API, kendine özel bir arayüze sahip değildir. Bağlandığı platformun ön ucunu kullanarak çalışır. Bağladığınız platform bir CRM ya da e-mail pazarlama platformlarından biri olabilir.
WhatsApp Business ile elde edemeyeceğiniz birçok pazarlama iletişimini, WhatsApp Business API ile birlikte sağlayabilirsiniz.
WhatsApp Business API Özellikleri
Kullanıcı Erişimi: WhatsApp Business kullanımını sadece tek bir hesap üzerinden gerçekleştirebilirken, WhatsApp Business API ile birlikte sınırsız kullanıcı ve cihaz üzerinde kullanım imkanı elde etmiş olursunuz. Sınırsız kullanıcı ve cihaz özelliği ile birlikte büyük kitlelere sorunsuz bir şekilde hizmet verebilirsiniz.
Hesap Oluşturma: WhatsApp Business kadar kolay bir şekilde kurulum gerçekleştirip kullanma ihtimaline sahip değilsiniz. WhatsApp Business API kullanmak için bir WhatsApp Partner ile iletişime geçmeniz ve hesap için başvuru yapmanız gerekir. Başvuru esnasında işletmeniz hakkında bilgiler vermelisiniz. Hesap oluşturma başvurusunun yanı sıra, hesabınızda yeşil onay koduna sahip olmak ve kurumsal bir hizmet vermek için ayrıca başvuru yapmanız gerekir. Yeşil onay işareti sayesinde, kullanıcılar sizin resmi firma hesabı olduğunuzdan emin olurlar. Örneğin, bankaların kullanmış olduğu WhatsApp destek hatları yeşil onay işaretine sahiptir.
İletişim Yönetimi:WhatsApp Business ve WhatsApp Business API, birbirinden ayıran en önemli özelliklerden biri iletişim yönetimidir. WhatsApp Business API ile birlikte, CRM araçlarını kullanabilir başka bir platform üzerinden içe aktarma işlemi yapabilirsiniz.
WhatsApp API ile gönderebileceğiniz mesaj türleri
WhatsApp Business API ile görüntülü ya da sesli görüşme yapma imkanı bulunmamaktadır. Bu açıdan, WhatsApp Business API için e-mail pazarlamaya benzer bir mesajlaşma yöntemi ve çok iyi bir ek kanal hizmeti denilebilir.
WhatsApp Business ve WhatsApp Business API arasındaki ne gibi farklar var? Aşağıda WhatsApp Business API tarafından sağlanan özellikler sıralanmış oluğ, WhatsApp Business ile yapamayacağınız önemli ayrıntıları ortaya koyar.
- Oturum mesajları: WhatsApp Business API üzerinde 24 saatlik oturum süresi bulunur. Bir müşteri ya da potansiyel müşteri sohbet başlattığında 24 saatlik cevaplama süresi başlar. Cevap verildiğinde ve karşıdaki kişi herhangi bir cevap yazdığında 24 saatlik süre tekrar başlar.
- Yayın mesajları: Yayın mesajları öncelikle WhatsApp tarafından onaydan geçmesi gerekir. Onay sürecinde, şablon yönergelerine uygunluk ve alıcıların spam’dan korunması konuları incelenir. WhatsApp Business’tan ayıran büyük fark, WhatsApp Business API ile 256 kişilik bir sınırınız bulunmaz. İstenilen sayıda alıcıya yayın gönderilebilir.
- WhatsApp grupları: WhatsApp Business API sayesinde işletmeler, grup sohbetleri oluşturabilir ve yönetebilirler. Ancak bu sohbetlere katılamazlar. Sohbetlerin gerçekleşmesi için sohbette yer alması istenen kişilerin davet edilmesi gerekir. Bu işlem özel mesaj yolu ile yapılır. Bu yaklaşımın temel amacı; kullanıcıların, spamdan ve istemedikleri özel mesaj iletilerinden korumaktır.
WhatsApp Business Hesabı Nasıl Açılır?
Google Play Store’dan ya da App Store üzerinden WhatsApp Business uygulamasını telefonunuza indirin ve yükleme işlemini gerçekleştirin. Uygulamayı tamamen ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz. Uygulamayı kullanmaya başladıktan sonra da ekstra bir ücret ödemenize gerek yoktur.
- Adım: İndirin ve Kurun
Uygulamanın kurulumu sonlandıktan sonra giriş yapın ve “Kabul Et ve Devam Et” butonuna tıklayarak sıralı adımları takip etmeye başlayın.
- Adım: İletişim Bilgilerinizi Girin
Bu adım ile birlikte WhatsApp Business hesabınız için kullanacağınız telefon numarasını girmeniz gerekir. Kişisel WhatsApp hesabınızda kullandığınız numarayı kullanamazsınız. İşletme için kullandığınız bir numarayı girmelisiniz.
- Adım: OTP ile Doğrulama
Girdiğiniz numaranın size ait olduğunu doğrulamanız gerekir. Bunun için OTP ile doğrulama gerçekleştirilmelidir. Yani, gönderilen tek kullanımlık şifre ile birlikte numara doğrulama işlemi yapılmış olur.
- Adım: İşletmenin Adını ve Türünü Belirtin
“Profilinizi Oluşturun” penceresi ile birlikte işletmenizin adını ve türünü girmeniz gerekir. Sonrasında ileri butonu ile birlikte devam edebilirsiniz.
- Adım: Müşterilerle İletişim Kurmak İçin Özellikleri Keşfedin
Bu adım ile birlikte, potansiyel müşterileriniz ile iletişim kurmak için kullanabileceğiniz araçları görebilirsiniz. Yukarıda yer alan WhatsApp Business iş araçları bölümünde detaylı bir şekilde değinildi.
Sadece 5 adım ile birlikte WhatsApp Business hesap açma işlemini tamamlamış olacaksınız.