E-ticaretin hızlı bir şekilde büyümesi rekabeti de beraberinde getirdi. Özellikle organik bir şekilde trafik oluşturmak zorlaştığı için cross marketing çalışmaları ile online pazar yerlerinde mağazalar açılmaya başlandı. Bu sayede, sadece satışı gerçekleşen ürünler için komisyon ödenmesi, firmaların sorunsuz ve görece düşük maliyetli satış yapma imkanını ortaya çıkmış oldu. Trendyol, halihazırda online pazar yeri oyuncuları arasında lider konumda bulunuyor. Bunun sonucunda da birçok işletme için bulunulması zorunlu bir platform haline geldi.
Alıcı ve satıcıları bir araya getiren pazar yerleri, iki taraf için de satışı kolaylaştıran bir işlev görüyor. Satıcıların potansiyel müşterilere ulaşmasını kolaylaştırarak düşük bütçeli girişimler için iyi bir başlangıç fırsatı oluşturuyor. Bununla birlikte, alıcılar için tüm markalara ve satıcılara tek bir platform üzerinden ulaşma imkanı sunuyor. Satıcıların aynı platform üzerinde hatta aynı veya benzer ürünleri satmaya çalışması, fiyat rekabetini de mecbur kılıyor. Bu durum alıcılar için önemli bir kazanımdır.
Hali hazırda fiziksel mağazası olan müşteriler, Trendyol gibi online pazar yerleri üzerinde dijital mağaza açarak tüm Türkiye’ye ulaşma imkanı elde ediyor. Çok sayıda avantajı bulunan dijital mağazanın, en büyük faydalarından biri, düşük ürün yelpazeli firmalar için ücretsiz bir şekilde hizmet vermesi ve sadece satılan ürünler üzerinden komisyon ödemesi oluşumudur. Tüm bu olumlu bilgiler ışığında, Trendyol mağazasının nasıl açıldığı merak edilmektedir. Hangi şirketler Trendyol üzerinde mağaza açabilir? Trendyol’un şirketlerden istediği şartlar nelerdir? Tüm bu sorular ve daha fazlası Trendyol mağaza açma rehberinde yer alıyor.
30 milyonun üzerinde müşteri kitlesine sahip olan bir platformda satış yapmak isteyen şahıs ve sermaye şirketleri için detaylı rehber aşağıda yer almaktadır.
İçindekiler [Gizle]
- 1 Kimler Trendyol’da Mağaza Açabilir?
- 1.1 Neden Trendyol’da Mağaza Açmalısınız?
- 1.2 Trendyol Nedir? Nasıl Çalışır?
- 1.3 Trendyol mağazası nedir? Nereden Nasıl Başlamalıyım?
- 1.4 Neden Trendyol Mağazası Açmalıyım?
- 1.5 Trendyol Mağazası Nasıl Açılır?
- 1.6 Trendyol’da Mağaza Açma Bedeli Ne Kadardır?
- 1.7 Trendyol Mağaza Yönetimi Nasıl Yapılır?
- 1.8 Trendyol’da Reklam Yönetimi Nasıl Yapılır?
- 1.9 Trendyol Mağazası İçin E-ticaret Altyapısı Gerekli Mi?
- 2 Trendyol’da Satış Yapmak
- 3 Trendyol Vergi ve Faturalandırma Süreçleri
- 4 Trendyol’da Mağaza Açma
- 5 Trendyol Satıcı Olmak
- 6 Trendyol’da Ürün Satmak
- 7 Trendyolda Satış Artırma Yöntemleri
- 8 Trendyol’da Satış
Kimler Trendyol’da Mağaza Açabilir?
Trendyol’un kriterlerini ve Türkiye Cumhuriyeti’nin yasal şartlarını sağlayan tüm şahıs ve sermaye şirketleri, Trendyol üzerinde mağaza açma imkanına sahiptir. Trendyol mağaza açmak isteyen girişimlerin, resmi bir şirket olma zorunluluğu bulunmaktadır. Satışların faturalandırılması ve vergilendirilmesi mecburi bir işlem olduğu için yasal şirket olma zorunluluğu diğer pazar yeri platformlarında olduğu gibi Trendyol’da da geçerlidir.
Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Kanunu’na göre 5 farklı şirket türü bulunmaktadır. Bunlar; anonim şirket, limited şirket, komandit şirket, kollektif şirket ve kooperatif şirkettir. Bu şirket türlerinin hepsi, Trendyol üzerinde mağaza açma hakkına sahiptir.
Bireysel olarak Trendyol’da mağaza açmak ve satış yapmak isteyen çok sayıda kişi bulunmaktadır. Bu konuda izlenecek en basit yol, şahıs şirketi kurmaktır. Şahıs şirketi 1 gün içerisinde kurulabilen bir şirket türüdür. Şahıs şirketinin kurulmasına müteakip Trendyol üzerinde sanal mağaza açabilme hakkını elde edersiniz.
Neden Trendyol’da Mağaza Açmalısınız?
Cross marketing çalışmaları pazarlama departmanlarının en sık tercih ettiği çalışmalardan biridir. Amaç; bir başka firma ile güç birliği yaparak satışların artmasını sağlamaktır. Fiziki ticarette daha çok gördüğümüz cross marketing çalışmalarını dijital ortamda da görülmeye başlandı. Online pazar yerleri, cross marketing için iyi bir örnek olacaktır. Bu sayede, firmalar büyük bir firma ile işbirliğine giderek hem potansiyel müşterilerine ücretsiz bir şekilde ulaşma imkanı sağlar hem de marka bilinirliğini artırmış olur. Satıcıların düşük maliyetle yüksek dönüşüm oranları elde edebilmesi için en iyi satış kanallarından biridir.
Trendyol mağazası açarak, tüm Türkiye’ye ulaşma imkanı elde edilir. Firma sahip olduğu ürünleri Trendyol üzerinde listeleyerek, herkesin görünümüne açmış olur. Sipariş alındığında, Trendyol, mağaza üzerinden siparişi satıcıya iletir. Satıcı belirtilen adrese kargolama işlemini yapar ve Trendyol sipariş tutarını satıcının hesabına iletir. Sistem oldukça basit ve sorunsuz bir şekilde ilerlemektedir.
Türkiye’nin her yerine satış yapmak isteyen ama mağaza sayısı ve operasyonları itibariyle ulaşamayanlar için önemli bir satış kanalıdır. Dijital dünyanın gelişmesi ile birlikte, satışların büyük kısmı e-ticaret ile yapılıyor. Bu nedenle Türkiye’nin her yerinde mağazası olan firmalar dahi Trendyol gibi pazar yerleri üzerinde mağaza açmak zorundalar. Günümüzde dünyasında değişime ve yeniliklere ayak uyduramayan firmaların büyümesi ve hatta hayatta kalması çok zor. Bu nedenle dijitalde var olmak ve satış kanallarını efektif bir şekilde kullanmak çok önemlidir.
Trendyol Nedir? Nasıl Çalışır?
Trendyol 2022 yılı itibariyle Türkiye’nin en büyük online pazar yeri platformudur. 2010 yılında kurulan ve Alibaba ortaklığı ile ivme kazanan Trendyol, 30 milyonun üzerinde kullanıcı sayısı ile Türkiye’de lider konumdadır. Trendyol basit bir açıklama ile satıcı ve alıcıları bir araya getirme üzerine kurulu bir oluşumdur. Satıcıların satmış olduğu ürünlerden kategori bazlı komisyon oranları ile gelir sağlar. Ayrıca kendisine ait olan çeşitli giyim markaları ile de gelir sağlamaktadır. Son yıllarda market ve restoran platformu olan Trendyol Market ile Trendyol Yemek’i de aktif hale getirerek e-ticaretin her alanında var olmayı hedeflemektedir.
Trendyol mağazası nedir? Nereden Nasıl Başlamalıyım?
Şahıs veya sermaye şirketleri direkt olarak Trendyol Satıcı Başvuru Formunu doldurup gerekli adımları izleyebilirler. Kısa süre içerisinde Trendyol sanal mağazası işleme alınacaktır. Bu sayede Türkiye’deki 35 milyonun üzerinde Trendyol müşterisi ile tanışma imkanına sahip olunur.
Başvuru formu doldurulduktan sonra aktivasyon işlemlerini tamamlayıp şirket bilgilerinin girilmesi gerekmektedir. Resmi bir şirket olmak Trendyol’da mağaza açmak için bir zorunluluktur. Şirket açma işlemini 1 günde tamamlamak mümkündür. Özellikle bireysel girişimler, çok kısa süre içerisinde şahıs şirketi kurabilir ve Trendyol üzerinde kendi mağazasını açabilirler.
Neden Trendyol Mağazası Açmalıyım?
Ticarete yeni başlayan işletmeler, potansiyel müşterilere ulaşma konusunda zorlanır. Bununla beraber ulaşmak için çok ciddi reklam maliyetleri ile karşı karşıya kalırlar. Bu nedenle, Trendyol gibi online pazar yerleri üzerinde mağaza atmak mantıklı bir ilk adım olacaktır.
Türkiye’nin her bölgesine ulaşmak ve Trendyol’un sahip olduğu milyonlarca müşteriye direkt olarak ulaşmak sayısız faydayı beraberinde getirir.
Trendyol Mağazası Nasıl Açılır?
İlk atılması gereken adım Satıcı Başvuru Formu’nu doldurmaktır. Devamında talep edilen evraklar ile birlikte şirket bilgileri ibraz edilir. Trendyol onayı ile birlikte mağaza aktif hale gelir. Sonrasında, satıcı dilediği ürünleri Trendyol üzerinde listeleyebilir ve sipariş almaya başlayabilir.
Trendyol’da Mağaza Açma Bedeli Ne Kadardır?
Trendyol üzerinde açılan mağaza için herhangi bir bedel ödenmemektedir. Bu açıdan mağaza açma kriterlerini karşılayan tüm şahıs ve sermaye şirketleri ücretsiz bir şekilde mağaza açabilirler. Bununla beraber satılan ürünlerin kategorisine bağlı olarak farklı oranlarda komisyon oranları bulunmaktadır. Kategorinin komisyon oranına göre satış başına yüzdelik bir kısım Trendyol’a komisyon olarak ödenir. Trendyol komisyon faturalarını + %18 KDV ekleyerek kesmektedir.
Trendyol Mağaza Yönetimi Nasıl Yapılır?
Trendyol satıcı paneline e-mail veya cep telefonu ve şifre ile girilmektedir. Satış paneline girerek, mağaza ile ilgili tüm yönetim araçlarına ulaşılabilmektedir. Sadece sipariş ile ilgili konular değil, aynı zamanda, reklam, mağaza logosu, kapak resmi, indirimler vb. tüm ayarlamalar bu panel üzerinden yapılmaktadır.
Trendyol’da Reklam Yönetimi Nasıl Yapılır?
Mağazalar reklam yönetimini satıcı paneli üzerinden gerçekleştirilmektedir. Trendyol içinde aynı ürünü veya benzer ürünü satan birçok işletme bulunmaktadır. Bu nedenle rekabet platform içinde de üst seviyededir. Trendyol içi reklamlar yayınlayarak dönüşüm oranları artırılabilir. Bu işlemler, satıcı paneli üzerinden gerçekleştirilir ve reklam raporları da panel üzerinde yer alır.
Trendyol Mağazası İçin E-ticaret Altyapısı Gerekli Mi?
Şahıs ve sermaye şirketleri, Trendyol üzerinde sanal mağaza açmak için hiçbir e-ticaret altyapısına ihtiyaç duymaz. Bu nedenle, firmalar masrafsız bir şekilde Trendyol mağazalarını açabilirler. Ödeme ve kargo altyapıları dahil ihtiyaç duyulan tüm altyapılar Trendyol tarafından sağlanmaktadır.
Trendyol’da Satış Yapmak
Trendyol üzerinde satış yapmak, doğru bir cross marketing çalışmasıdır. Bu sayede potansiyel müşterilere bir başka mecra üzerinden ücretsiz bir şekilde ulaşılmış olunur. Ayrıca Trendyol’un sahip olduğu imaj, mağaza açan küçük işletmelere de marka bilinirliği yaratmada yardımcı olur.
Trendyol üzerinde mağaza açmak ve satış yapmaya başlamak oldukça kolaydır. Ama satışların performansı tamamen satıcıya, ürünlere, rekabetçi fiyatlara ve müşteri desteğine bağlıdır. Birçok farklı etmen Trendyol üzerindeki satışların performansını etkiler.
Trendyol’da satış yapmak isteyen firmaların, müşteri soruları ile yakından ilgilenerek olumlu yorumlar alabilir. Olumlu yorum ile yapılan satışların sayısında artış sağlanabilir. Bu gibi birçok etmen Trendyol’da satış yapmayı etkileyen konulardır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Trendyol üzerinde satış yapmak için talep edilen yasal şartları yerine getirmek gerekir. Resmi bir şirket olmak zorunluluktur. Bununla birlikte yapılan satışlarda fatura kesmek ve müşteriye iletmek satıcının yükümlülüğündedir.
Müşterilerine fatura göndermeyen firmalar satış yapamazlar. Bununla birlikte kargolar belirlenen tarihlerde yapılmalıdır. Ürünlerin fotoğrafları yüksek kalitede ve doğru fotoğraflar olmalıdır. Ayrıca ürün açıklamaları, ürün ile alakalı tüm ayrıntıları net bir şekilde ortaya koymalıdır. Bu faktörler hem Trendyol tarafından talep edilir hem de yapılması ile birlikte satışların artmasını sağlar.
Trendyol üzerinde yer alan ürünlerin, yüksek kalitede fotoğraflara ve açıklamaya sahip olması gerekir. Müşteriyi yanıtlamadan net bir şekilde ürün özellikleri ortaya konmalıdır.
Trendyol’un Avantajları
- Cross Marketing: Şahıs ve sermaye şirketleri, Trendyol üzerinde mağaza açarak, Trendyol müşterilerine direkt olarak ulaşmış olur. Bu sayede, yüksek pazarlama bütçeleri ile potansiyel müşterilere ulaşmak yerine hiçbir pazarlama maliyeti oluşmadan ulaşma imkanı elde edilir.
- Marka Bilinirliği Oluşturma: İşletmeler marka bilinirliği oluşturmak için yüksek bütçeler ayırıyorlar. Trendyol mağazası ile marka bilinirliği çalışmaları ücretsiz bir şekilde gerçekleştirilebilir. Özellikle şahıs ve yeni kurulan sermaye şirketleri için bu tarz masraf kalemleri ilk etapta zorlayıcı olabilir. Trendyol bu konuda iyi bir yardımcı olacaktır.
- Ürünlerin Tek Bir Sayfa Üzerinden Tanıtımı: İşletme mağazasında, işletmenin sahip olduğu tüm ürünler listelenebilir. Bu sayede müşteriler sahip olunan tüm ürünlere sorunsuz bir şekilde ulaşabilirler.
- Trendyol Reklam Kampanyaları: Trendyol içerisinde rekabetçi olmak isteyen ve satış adetlerini artırmak isteyenler Trendyol reklam kampanyaları ile başarılı olabilirler. Özellikle yüksek stoklardan kurtulmak isteyen işletmeler, Trendyol üzerinde yapacağı kampanyalar ile birlikte hızlı bir şekilde stoklarını eritebilirler.
- Rakiplerin Ürünlerini ve Pazarı Yakından Takip Etme: Satış yapılan kategoride, rakiplerin hangi ürünler ile boy gösterdiği takip edilebilir. Bu sayede çok satan ürünler üzerinden müşterinin talepleri ile ilgili bilgi sahibi olunmuş olunur. Pazar ile ilgili en son gelişmeler bu gibi birçok metrik üzerinden elde edilir.
Trendyol’un Dezavantajları
Trendyol’un net bir şekilde dezavantajı olarak sıralanabilecek konuları bulunmamaktadır. Bununla birlikte düşük kar marjına sahip olan firmalar için aşağıda yer alan konular zorlayıcı olabilir.
- Bazı Kategorilerde Yüksek Komisyon Oranları: %30 komisyon oranına varan kategoriler bulunmaktadır. Bu kategorilerde satış yapan firmaları, yüksek komisyon oranlarından çok ciddi etkilenmektedir. Ürünlerin yüksek marja sahip olmayan firmalar, bu komisyon oranları ile baş edemeyebilir ve diğer firmalar ile rekabette geri planda kalabilir.
- Yüksek Rekabet: Trendyol üzerinde benzer ürünleri hatta aynı ürünleri satan çok sayıda satıcı bulunmaktadır. Bu durum da fiyat rekabetini çok üst seviyeye taşır. Müşteriler çoğunlukla aynı ürünlerde en düşük fiyat veren satıcıyı tercih etmektedir. Bu rekabet, satıcıları olumsuz bir şekilde etkilemektedir.
- Katı Trendyol Kuralları: Trendyol müşteri memnuniyetini her zaman üst seviyede tutar. Bu nedenle kurallara uymayan satıcılar, bazı yaptırımlar ile karşı karşıya kalabilir. Mağazanın kapatılması da bunlardan biridir.
Trendyol Komisyon Oranları
Trendyol üzerinde satılan ürünler için Trendyol’a komisyon ödenmektedir. Trendyol, komisyon oranlarını kategori bazlı belirlemektedir. Her kategorinin farklı komisyon oranı bulunmaktadır. Trendyol, komisyon faturalarını haftada bir keser ve müşteri alacak bakiyesinden düşer. Müşteri satın aldığı bir ürünü iade ettiğinde, Trendyol’da alınan komisyonu satıcıya iade eder.
Trendyol komisyon oranları kategoriden kategoriye farklılık göstermektedir. Bu nedenle satışı yapılacak ürünlerin bulunduğu kategoriler çıkartılmalı ve komisyon oranları hakkında bilgi alınmalıdır. Özellikle, satıcıların doğru fiyatlandırma yapması için çok önemlidir. Örneğin %20 komisyon oranına sahip bir kategoride marjı yüksek tutmak gerekir.
Trendyol’un belirlemiş olduğu komisyon oranları şu şekildedir;
Ana Kategori | Komisyon Oranları |
Aksesuar | %5 – %18 – %25 |
Çocuk | %8 – %12 – %15 – %18 |
Spor | %8 – %12 – %15 – %20 |
Elektronik | %5 – %6 – %7 – %8 – %9 – %10 – %11 – %12 – %14 – %15 – %18 – %20 – %25 |
Giyim | %15 – %20 |
Kozmetik | %15 – %20 |
Süpermarket | %12 – %15 |
Ev & Yaşam | %5 – %10 – %15 – %16 – %17 – %20 – %21 – %25 |
Trendyol Vergi ve Faturalandırma Süreçleri
Trendyol üzerinde satışı yapılan ürünler faturalı bir şekilde müşteriye gönderilmesi gerekir. Bu işlem zorunludur. Faturalandırma ile KDV ve gelir vergisi oluşmuş olur. İşletmeler vergi süreçlerini kendi muhasebe departmanı ile takip etmelidir.
Trendyol her hafta düzenli olarak satılan ürünler üzerinden komisyon faturası düzenler. Komisyon faturaları ilgili kategorinin komisyon oranı + %18 KDV şekilde düzenlenir.
Vergi Süreci
Trendyol üzerinde mağaza açabilmek için Türkiye Cumhuriyeti’ne kayıtlı bir şirket olma zorunluluğu vardır. Şahıs veya sermaye şirketleri Trendyol üzerinde satış yapabilirler. Yaptıkları satışlara karşılık fatura kesmeleri ve alıcıya iletmeleri gerekir. Faturalandırma işlemi ile birlikte vergi süreci otomatik olarak başlamış olur.
Kesilen faturalar Ticaret Kanuna göre KDV eklenerek gönderilmelidir. KDV oranları ürün kategorilerine göre (sağık, market, elektronik) değişmektedir. Muhasebeci ile görüşerek satılan ürünlerin KDV oranı öğrenilebilir. Gelir vergisi, işletmenin tüm finansal faaliyetleri sonucunda hesaplanarak ortaya çıkan veya zarar durumunda çıkmayan bir vergidir. Bu konudaki detaylar, muhasebeci ile görüşülmelidir.
Fatura Süreci
Trendyol üzerinde mağaza açan işletmeler faturalandırma süreci ile ilgili aşağıdaki önemli noktaları dikkate almalıdır;
- Fatura işlemleri mağaza paneli üzerinden yönetilebilir.
- E-faturalar üzerinde müşteri bilgileri, satış tutarı, adres ve sipariş numarası gibi tüm detaylar yer almalıdır.
- Bazı durumlarda fatura adresi ile teslimat adresi farklı olabilmektedir. Bu gibi durumlarda ürünler, teslimat adresine; fatura ise fatura adresine gönderilmelidir.
- Ürünler kargolanırken irsaliye ile kargolanmalıdır. İrsaliye ve fatura gibi evraklar kargo paketinin içerisine konulmalıdır.
- İade siparişler için gider pusulası oluşturulmalıdır.
Trendyol Mağazası Açmadan Satış Yapılır Mı?
Trendyol üzerinde satış yapmak isteyen işletmeler, mağaza açmak zorundalar. Aksi takdirde satış yapmak mümkün değildir. Müşterilere tanınan üye olmadan satın alma yapma olanağı satıcılar için geçerli değildir. Bu nedenle Trendyol’a üye olmak ve şirket evraklarını Trendyol ile paylaşmak gerekir. Devamında, Trendyol onayı beklenir. Onay ile birlikte mağaza aktif hale gelir.
Trendyol Dükkan Açmak için Gerekli Belgeler
Trendyol üzerinde mağaza açma işlemleri online olarak yapılmaktadır. Ancak devamında Trendyol tarafından istenen belgelerin ve sözleşmelerin ıslak imzalı ve kaşeli olarak kargolanması gerekir.
Trendyol’da mağaza açmak için istenen belgelerin listesi şu şekildedir;
- Islak imzalı ve kaşeli satış sözleşmesi
- İşletmenin imza yetkilisine ait imza sirküleri
- İşletmenin faaliyet belgesi (son 6 aya ait)
- Ticaret Sicil Gazetesi
- Şirket Vergi Levhası
- Ek bilgiler,
- Şirket ünvanı
- Şirket türü (şahıs, limited, anonim…)
- Vergi kimlik numarası
- Ticari sicil numarası
- Satış yapılacak kategori (ev & yaşam, elektronik, süpermarket…)
- Ad soyad (Yetkili)
- E-posta
- Cep telefonu numarası
- Eğer ki diğer online pazar yerlerinde aktif mağaza varsa mağaza linki
- İşletmenin kendi e-ticaret sitesinin adresi
Trendyol’da Mağaza Açma
Trendyol’da mağaza açmak için basit adımları takip etmek gerekir. Öncelikle şahıs ve sermaye şirketi kriterleri olmazsa olmaz bir şekilde talep edilmektedir. Bireysel olarak Trendyol üzerinde mağaza açmak mümkün değil. Bu nedenle, bireysel olarak bu işi yapmak isteyenler hızlı bir şekilde şahıs şirketi kurabilirler. Şahıs şirket kuruluşu 1 iş günü içerisinde tamamlanmaktadır.
Devamında Trendyol üzerinde mağaza açabilir ve satıcı statüsüne erişebilirsiniz. Satıcı olabilmek için 5 basit adımı takip etmeniz yeterli olacaktır.
Trendyol Satıcı Olmak
Trendyol’da mağaza açmak için aranan şahıs ve sermaye şirketi şartını sağladıktan sonra aşağıda yer alan 5 basit adımı takip etmeniz gerekecektir.
Adım: Satıcı Başvuru Formunu Doldurma
Başvuru formunu doldurmak mağaza açmak için ilk adımdır. Aşağıda yer alan bilgiler ile başvuru formu doldurulmuş olunur.
- Yetkili adı ve soyadı
- Cep telefonu numarası
- E-posta adresi
- Satılacak ürün kategorisi
- Şirket türü (limited, anonim, şahıs vb.)
- C. kimlik numarası veya vergi kimlik numarası (şahıs şirketleri TC kimlik numarası girmelidir)
- Faaliyet gösterilen il ve ilçe
- Referans Kodu (varsa referans kodu girilebilir. Girilmesi zorunlu değildir.)
Satış başvurusu yapmak isteyen firmaların fatura kesebiliyor olması gerekmektedir.
Adım: SMS Doğrulama
Satıcı Başvuru Formunu doldururken girilen cep telefonu numarasına doğrulama kodu gönderilecektir. SMS ile cep telefonuna gelen 5 haneli kod, ekrana girilerek “Kodu Doğrula” butonu tıklanmalıdır.
Doğrulama gerçekleştirildikten sonra sistem otomatik olarak “Trendyol Satıcı Başvurusu” sayfasına yönlendirir. Formu doldururken girilen vergi bilgileri ile Gelir İdaresi Başkanlığı’na ulaşılarak firma bilgileri otomatik olarak panele yansır.
Son olarak “Başvuruyu Tamamla ve Şifre Al” butonuna tıklanarak mağaza panel şifresi oluşturmak için bir sonraki adıma geçersiniz.
Adım: Satıcı Paneline Giriş
“Şifre Oluşturma” sayfası üzerinden şifrenizi oluşturabilir veya güncelleyebilirsiniz.
Alınan şifre ile Trendyol satıcı paneline giriş yapılmaktadır. Bu nedenle, şifre çok önemli olup tüm yönetim araçlarına ulaşım anlamı taşımaktadır. Şifre unutulduğu takdirde, yeni şifre oluşturmak için sunulan adımlar takip edilebilir.
Adım: Bilgi ve Belge Girişi
Şifre belirlenerek satıcı paneline giriş yapıldıktan sonra sırada işletme bilgilerinin girilmesi ve belge girişi aşaması bulunmaktadır. İşletmenin bilgileri, operasyon bilgileri ve iletişim bilgileri sorunsuz bir şekilde doldurulmalıdır. Ayrıca Trendyol sözleşmesi onaylanmalıdır.
Sözleşmenin ıslak imzalı ve kaşeli olarak gönderilmesi gerekmektedir. Bu nedenle sözleşme Trendyol’a ulaşana kadar satıcının alması gereken ödemeler bekletilecektir. Sözleşmenin ulaşması ve onaylanması ile birlikte sıradaki ödeme gününde bekleyen ödemeler alınabilir.
Girilmesi gereken şirket bilgileri şu şekildedir;
- Mağaza Adı: Trendyol üzerinde müşterilerin göreceği mağaza adıdır.
- Şirket Türü: TC kimlik numarası veya vergi kimlik numarası ile şirket bilgileri otomatik olarak yansır.
- Kep Adresi: Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sistemi ile ticaret güvenli bir hale gelmektedir.
- Kullanılacak Fatura Türü: Mağaza ürünlerini hangi fatura ile gönderecekse onu belirtmek durumundadır. Kağıt fatura veya e-arşiv faturası seçilmelidir. E-fatura kullanıcıları e-arşiv faturasını seçmelidir.
- Mersis No: Mersis yükümlülüğü olan satıcılar Mersis numarasını girmek mecburiyetindedir.
- IBAN Numarası: Trendyol tarafından ödemelerin yapılması için şirket adına açılmış olan bir banka hesabı olmak zorundadır. İlgili hesabın IBAN bilgisi girilmesi ile birlikte ödemeler sorunsuz bir şekilde alınabilir. Başka bir firmanın IBAN bilgisi girildiği takdirde ödemeler hesaba ulaşmayacak ve geri dönecektir.
Bu işlemleri tamamladıktan sonra “Kaydet & Devam Et” butonuna basılmalıdır.
Şahıs şirketleri KEP adresi ve MERSİS No girmelerine gerek yoktur.
Operasyon & İletişim
- Operasyon Bilgileri
- Kargo Şirketi: Hangi kargo şirketi ile çalışmak isteniyorsa o kargo şirketi seçilmelidir. Fiyatlar panel üzerinde bulunmaktadır.
- Teslim süresi: İşletmenin siparişleri kargoya teslim etmesi için belirtilen süredir. 2 gün olarak otomatik bir şekilde seçili gelir. İşletme dilediği takdirde değiştirebilir. Geç teslim süresi, müşterilerin sipariş vermemesine yol açabilir.
- Adres Bilgileri
- Fatura Adresi (İl, İlçe, Adres): Fatura üzerinde yer alan resmi işletme adresidir.
- İade Depo Adresi: Alıcı siparişi iade etmek istediğinde hangi adrese gönderilmesi gerektiğini bildirmeniz gerekir. Fatura adresinden farklı bir adres olabilir.
- Sevkiyat Depo Adresi: Siparişlerin müşteriye gönderileceği adrestir. Fatura adresinden farklı olabilir.
- İletişim Bilgileri
- Finans Sorumlusu: Finans sorumlusunun adı ve soyadı, e-mail adresi ve telefon numarası girilmelidir.
- Müşteri Hizmetleri ve Operasyon Sorumlusu: Sorumlunun adı ve soyadı, e-mail adresi ve telefon numarası girilmelidir.
Yukarıda yer alan bilgiler sisteme girildikten sonra “Kaydet ve Devam Et” butonuna basılmalıdır.
Sözleşme Onayı
Sözleşmeyi incelemek için “Satıcı Sözleşmesini İndir ve Oku” butonuna tıklanmalıdır.
Sözleşmeyi bilgisayara indirmek için sağ üst köşede yer alan indirme linki kullanılabilir. Sözleşme onayı için onay kutucukları doldurulup “Başvuruyu Tamamla” butonunu tıklanarak işlemler sonlandırılır.
Bu sürecin sonunda onay mesajı ekranda karşınıza çıkacaktır.
Adım: Sözleşme Kargolama
Sözleşmenin 10 gün içerisinde ıslak imzalı bir şekilde imzalanarak kargo edilmesi gerekmektedir. Sözleşme 804173504 nolu alıcı kodu ile PTT kargo üzerinden ücretsiz bir şekilde gönderilebilir. Diğer kargo firmaları kullanıldığı takdirde, kargo masrafı işletmeye ait olacaktır.
PTT kargo dışında bir kargo ile gönderimlerde aşağıdaki adrese gönderim sağlanmalıdır;
Hobim Operasyaon Merkezi Adres: Velimeşe Organize Sanayi Bölgesi Mahallesi 132. Sokak No:1/1, 59860, Ergene / Çorlu / Tekirdağ
Trendyol’da Ürün Satmak
Trendyol mağazasını açtıktan sonra ürün ekleme işlemleri satıcı paneli üzerinden kolay bir şekilde yapılmaktadır. Ürün lisesine tıklayarak satışta olan ürünleri, stok durumlarını ve satışa kapalı olan ürünlerinizi görebilirsiniz.
Yeni eklenen ürünler öncelikle Trendyol onayına tabi tutulur. Trendyol onayından geçen ürünler müşterilere gösterilmek üzere listelenir ve satışa açılmış olur.
Trendyol’a Ürün Yüklemek
Trendyol mağazasına ürün yüklemek için çeşitli seçenekler bulunmaktadır. İşletme kendi olanakları ve bilgisi dahilinde kendine uygun olan yöntemi kullanabilir. Bununla birlikte ürün yüklerken, kullanılan görsellerin kalitesi ve açıklamaların detaylı bir şekilde olması çok önemlidir. Kullanılan görsellerde format ve ölçüler Trendyol’un belirlemiş olduğu kriterlere uygun olmak durumundadır.
Aşağıda yer alan 3 yöntem ile ürün yükleme işlemi yapılabilir;
- Trendyol Kataloğunu Kullanma: Trendyol’a daha önce yüklenmiş olan ürünler Trendyol kataloğuna kaydedilir. Burada yer alan ürünleri listeyebilir ya da pasif durumuna getirebilirsiniz.
- Tekil Ürün Oluştur ile Ürün Ekleme: Ürünlerini tek tek girmek isteyen işletmelerin tercih ettiği yöntemdir. Ürün bilgileri, görselleri, fiyatı, stok bilgisi ve detayları manuel bir şekilde eklenir.
- Excel Ürün Girişi (Toplu Ürün Girişi): İşletmelerin en çok tercih ettiği yöntemdir. Özellikle yüksek çeşide sahip firmalar için pratik ve zaman avantajı sağlayan bir yöntemdir. Tek seferde tüm ürün gamını eklemeye imkan tanır.
Trendyol Mağaza Girişi
Satıcılar, Trendyol mağazalarına giriş yapmak için https://partner.trendyol.com adresini kullanabilirler. Bu adrese girildiğinde açılan sayfa üzerinden e-mail veya telefon ve şifre ile satıcı paneline giriş yapılabilir. Mağazaya Trendyol’un satıcılar için çıkarmış olduğu telefon ve tablet uygulamaları üzerinden de giriş yapılabilmektedir.
Trendyol Müşteri Temsilcisi
Trendyol mağaza açtıktan sonra herhangi bir konuda destek almak için 0850 258 5800 numaralı canlı destek hattı kullanılabilir.
Ayrıca panel üzerinde canlı mesajlaşma kanalı da bulunmaktadır. Bu sayede hızlı ve sorunsuz bir şekilde iletişim sağlanmış olur. İhtiyaç halinde günün her saatinde satıcı müşteri hizmetlerinden destek alınabilir.
Trendyolda Satış Artırma Yöntemleri
Trendyol mağazasını açtıktan sonra sadece dijital dünyanın genelinde değil aynı zamanda Trendyol platformunda da yüksek rekabet ile karşılaşılabilir. Bu nedenle çeşitli satış artırma yöntemleri kullanmak mecburi olabilmektedir. Aşağıda kullanılan satış artırma yöntemleri en çok kullanılan ve en etkili yöntemlerdir.
- Ürün Sayfaları İçin SEO Çalışmaları: Trendyol mağaza sayfası üzerinden ayrıntılı açıklamalar, anahtar kelime kullanımı, mağaza detayları ve olabildiğince açıklayıcı bilgilere yer vermek organik aramalarda üst sırada çıkmak için çok önemlidir. Bu işlemler ücretsiz bir şekilde yapıldığı için bu yönteme özen gösterilmelidir.
- Sosyal Medya Reklamları: Sosyal medya üzerinden Trendyol mağazaya veya ürünlere ait sayfa linkleri paylaşmak dönüşüm oranları artırmaktadır.
- Google Ads Kullanmak: Özellikle kar marjı yüksek ürün satışlarında, satışları artırmak için Google tarafından sunulan ücretli reklamlar kullanılabilir. Bu konuda bilgisi olanlar, doğru hedef kitle oluşturarak reklam kampanyası yaratabilirler. Detaylı bilgiye sahip olmayanlar ise ajanslardan danışmanlık ve destek alabilirler.
- Sosyal Medya Influencerlarını Kullanma: Sosyal medyada yüksek takipçili influencerlar ile anlaşma sağlanarak reklam alınabilir. Ayrıca Trendyol’un anlaşmalı influencerları da bulunmaktadır. Bütçenizi belirleyerek influencerlara reklamınızı yaptırabilirsiniz.
- Facebook Reklamları: Trendyol’un bünyesinde yer alan reklam ekipleri ile efektif bir Facebook reklam kampanyası yaratılabilir.
- Trendyol Reklamlar: Trendyol platformu üzerinden ön plana çıkmak için Trendyol ile platform içi reklam anlaşması yapılabilir.
Trendyol’dan Başka Pazar Yerlerinden Satış
İşletmeler sadece Trendyol üzerinden satış yapmak zorunda değildir. Şahıs ve sermaye şirketleri tüm online pazar yerleri üzerinde mağaza açabilir ve satış yapabilir. Bu konuda bir kısıtlama bulunmamaktadır.
Trendyol üzerinde satış yapan işletmeler, n11, Hepsiburada ve Amazon gibi online pazar yerleri üzerinden de satış yapabilmektedir.
Trendyol’dan Satış ve E-ticaret Sitesi Farkı
İşletmeler kendi e-ticaret sitelerini işletecekleri gibi Trendyol tarzı online pazar yerlerini de kullanabilirler. İşletmelerin kendi e-ticaret sitelerini yönetmek hem masraflı hem de sabırlı bir süreç gerektirir. Potansiyel müşterilere ulaşmak pazar yerlerinde olduğu gibi kolay olmayacaktır. Uzun içerik oluşturma süreçleri, ücretli reklamlar, SEO çalışmaları gerektirir. Bu nedenle, pazar yerleri üzerinde mağaza açmak işletmenin direkt olarak potansiyel müşteriye ulaşmasına olanak tanır.
Birçok işletme kurumsal olarak kendi e-ticaret sitelerinden satış yaparken, aynı zamanda da pazar yerleri üzerinden mağaza açarak maksimum müşteriye ve satışa ulaşmayı hedefleyebilir.
E-ticaret sitelerinin olumlu yanı ise satış üzerinden komisyon ödemek durumunda olmamalarıdır.
Trendyol’da Satış
Trendyol üzerinden satış yapıldığı takdirde, satmadığınız ürünler için bir masraf ödememiş olursunuz. E-ticaret siteleri üzerinden satış yapılmasa dahi düzenli masrafları bulunmaktadır. Trendyol’da ise sadece satışı yapılan ürünler üzerinden komisyon ödenmektedir.
Trendyol üzerindeki komisyon oranları nedeniyle karlılık düşer. Firmanın kendi e-ticaret sitesi üzerinden satmak yerine pazar yeri üzerinden satması karlılığı önemli ölçüde düşürmektedir.
Markanın bilinirliğine katkı sağlayan Trendyol mağaza, zamanla müşterilerin Trendyol mağazasından firmanın orjinal e-ticaret sitesine yönelmelerini sağlayabilir.