Yapılan araştırmalara göre satışların %80’i sağlayan anahtar kelimelerin yüzdesi toplama göre %20’dir. Bu açıdan bakıldığında doğru hedefleme yapmadığınız takdirde, planladığınız ziyaretçi sayısına ve satış hacmine ulaşmanız mümkün değildir.
Ürün veya hizmet satan bir işletme ya da sahip olduğu içerikleri okuyucuları ile buluşturmak isteyen bir içerik sitesi, trafik oluşturmak için çeşitli yollar kullanır. Bunların arasında en zor olanı ama görece en masrafsız olanı, arama motorları üzerinden sağlayacağı organik trafiktir. Bu açıdan SEO’nun önemi çok büyüktür. Peki Google Trends bu konuda bize nasıl bir destek sağlıyor?
İçindekiler [Gizle]
Google Trends Nedir?
Google Trends (Google Trendler) sizler için Google ve Youtube’daki aramaların popülerliğini listeleyen bir araçtır. Google Trends sayfasını açtığınızda güncel trendler karşınıza çıkacaktır. Bunun yanı sıra bir kelimeyi veya kelime öbeğini arayarak, tarihsel döngüde aldığı aranma sayısını, onunla birlikte aranan alternatif kelimeleri ve lokasyon bazlı verileri bulabilirsiniz.
Trend verileri:
- Anonim: Hiçbir kişi veya kuruluş kişisel olarak tanımlanmaz.
- Kategorize edilmiş: Bilgiler, arama sorgularının konusu veya amacı etrafında düzenlenir.
- Toplu: Veriler birlikte gruplandırılır, böylece trendler belirlenebilir ve görüntülenebilir.
Sadece ülke düzeyinde değil aynı zamanda şehir düzeyinde de verileri elde etmiş olursunuz. Google Trends üzerinde, güncel olan verileri görebileceğiniz gibi 2004 yılına kadar olan verilere de erişebilirsiniz.
Google Trends Neden Kullanılmalı?
Google Trends’i farklı amaç ve hedefler doğrultusunda kullanabilirsiniz. Bunun için aşağıda 5 tane ipucu bulacaksınız. Bu örnekler sizler için iyi bir rehber oluşturarak, nasıl kullanmanız gerektiğine dair fikirler verecektir. Siz de web siteniz için bu bilgilerden faydalanabilirsiniz.
1.Haber Edinme
Haber hırsızlığı ya da haber kaçırma ifadeleri de bu yöntem için çokça kullanılıyor. Aniden trend olmuş bir haberi siz de sitenizde paylaşarak yüksek oranda organik trafik elde edebilirsiniz. Bu yöntemi kullanmak için indexlenme hızınızın çok iyi seviyede olması gerekiyor. İndexlenme hızını artırma yöntemleri hakkında bir makale okumanız faydalı olacaktır.
Özellikle yurtdışında trend olmuş ama küresel olarak haber niteliği taşıyan bir haberi paylaşmak çok daha sağlıklı olacaktır. Türkiye’de paylaşılan bir haberden organik hit almanız çok mümkün olmayacaktır. Zira siz paylaşana kadar çoğu haber sitesi çoktan paylaşmış ve indexlenmiş olacaktır. Özellikle haber sitelerini direkt olarak ilgilendirmeyen magazinel haberler daha fazla dikkat çekiyor. Örneğin magazinel bir siteniz var ise, yurtdışında olan önemli bir haberi çok hızlı bir şekilde sitenizde paylaşırsanız, hızlı bir organik trafik akışı yakalayabilirsiniz.
Bu tarz yöntemler ile sağlanan trafik genellikle geçici olmaktadır. Anlık ve yüksek trafik almaya başlayabilirsiniz ama çoğu vakada, azalarak son bulacaktır.
2.Yıl Boyunca Oluşan Trendleri Sıralama
Google Trends sayesinde herhangi bir aramanın mevsimsel trendlerini bulabilirsiniz. Bazı kelime aramaları yıl boyunca çok fazla değişikliğe uğramadan aranırken bazı aramalar ise mevsimsel bazda zirve yapmaktadır. Kışlık montlar, kış aylarında zirve yapan ve yılın kalan aylarında çok fazla rağbet görmeyen bir kelimedir. Bir başka örnek olarak güneş kremini gösterebiliriz.
Örneğin bir tatil blogu sahibisiniz ve içeriklerinizi düzenlemek istiyorsunuz. Yaz ayları gelmeden önce geçmiş sezonun trendlerini ve aranan kelimeleri inceleyebilirsiniz. Bu sayede yazın oluşacak trafikten maksimum payı almaya çalışabilirsiniz.
Özellikle trafiği mevsimsel olarak değişen siteler için bu tarz trend bilgileri çok önemlidir. Kısa süreli ama yüksek trafik sağlanarak zirve yapacağınız sezonu maksimum verim ile geçirmiş olursunuz.
3. Dalgalı Trendleri Takip Etme
Bazı ürünler vardır ki zaman zaman trend olurlar. Örneğin bazı oyuncakların geçmişten günümüze geldiğini biliyoruz. Bu tarz oyuncaklar bazı dönemde zirve aramalara neden olurlar. Oyuncak satan bir e-ticaret siteniz vardır ve trendleri iyi bir şekilde takip etmeniz gerekir.
Hali hazırda sattığınız bir ürünün düzenli olarak sinema filmi çekiliyor olabilir. Trendlere baktığınızda her film vizyona girişinde aranma hacmi artıyor ve satışlar ivme kazanıyordur. Bu tarz trendler, sizlere önceden hazırlık yapmanız için bilgi verir. Çocuklar için spiderman kostümü satıyorsanız, geçmiş trendlerini inceleyebilirsiniz. Bu trendler sizlere nasıl davranmanız gerektiği hakkında ipuçları verir.
4. Kelime Aramaları Yerine Kelime Öbeği Arama
Tek bir kelime aramak yerine daha detaylı aramalar gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede hedefi belirli bir arama oluşturmanız mümkün olacaktır. Ayrıca bu tarz kelime öbekleri ile oluşturulan içerikler daha fazla trafik almaktadır.
5.Hassas Konum Hedeflemesi Yapın
Bölgeden bölgeye beklentiler değişmektedir. Bir pazar analizi yapıyor olabilirsiniz. Ama sizin faal olacağınız bölge dışında bulunan bölgenin aramalarını da dikkate alırsanız sağlıklı sonuçlar alamayacaksınız.
Ülkeden ülkeye olduğu gibi şehirden şehre de beklentiler farklılık gösterir. Özellikle fiziki bir ticaret yapıyorsanız bu daha önemlidir. Mesela bir ilde restoran açacaksınız ve o ilde en çok aranan yemekleri araştırmak istediniz. Burada hedeflemeyi doğru bir şekilde yapmazsanız, başka illerde çok aranan ama bulunduğunuz ilde ilgi çekmeyen bir yemeği menünüze koymuş olabilirsiniz.
Google Trends Nasıl Kullanılır?
Google Trends üzerinden herhangi bir kelimenin aranmasını inceleyebilirsiniz. Bunun için öncelikle arama yapacağınız kelimeyi belirleyin ve Google Trends ana sayfasından girişini yapın.
Devamında karşınıza bir pencere açılacak. Burada aradığınız kelime ile ilgili detayları göreceksiniz.
Örneğin, sizler için otel kelimesini arattık. Öncelikle aradığınız kelimeyi filtreleyebilirsiniz. Ülke, zaman, kategori ve nerede (Google arama motoru, Youtube, vb.) aramak istediğinizi seçebilirsiniz.
Karşınıza çıkan ilk tablo zaman içerisindeki ilgiyi gösterecektir. 100 ile sıfır aralığında bulunan rakamlar ilgi düzeyidir. Aranma sayısı değil. %100’e yaklaştığı yer, kelimenin zirve aranmaya ulaştığı yerdir. “Otel” kelimesinin Temmuz ayında zirve yaptığını görüyoruz. Kasım ve Aralık aylarında da dip yaptığını görüyoruz.
Bir alt kısımda, aranamanın yoğunlaştığı şehirleri göreceksiniz. Otel araması için en yoğun şehir Muğla olarak karşımıza çıkıyor. Devamında Antalya ve Balıkesir geliyor. Sonrasında da Nevşehir geliyor. Peri bacalarının Nevşehir’de olduğunu unutmayın. O yüzden aranması yüksek.
Şehir tablosunun altında, benzer konular ve aramalar tablosunu bulabilirsiniz.
En başta belirttiğimiz üzere filtreleme yaparak aramaları derinleştirebilirsiniz. Bu örnekte son 12 ay için veri talebinde bulunduk. Siz 2004 yılına kadar, dilediğiniz kelime hakkındaki verileri talep edebilirsiniz. Bu sayede geniş kapsamlı bir veri tabanı oluşturabilir ve projelerinizde destek vermesi adına kullanabilirsiniz. Sonuç olarak; Google Trends hem ani gelişen haberler için hem de geçmişe yönelik bilgi toplamak için kullanılabilir.