Responsive web tasarım, kelime anlamı olarak ‘uyumu web sayfaları’ anlamını taşımaktadır. Özellikle son yıllarda adını sıkça duyduğumuz; oldukça popülerleşen bu tasarım şeklinin hikayesi 2010 yılına dayanıyor. 2010 yılında ortaya çıkmasından hemen sonra internet uzmanlarının favorisi haline gelen bu tasarım, pek çok yönüyle diğerlerinden ayrılıyor. Şimdi, detaylara değinelim.
İçindekiler [Gizle]
Responsive Web Tasarım Ne İşe Yarar?
Dizayn ve kullanım ilişkisine göre şekillendirilmiş olan bu tasarım şekli, mobil cihazların sorunsuz bir şekilde internet sitenize girebilmesini ve yüksek çözünürlük kalitesi içerisinde sitede zaman geçirmesini sağlar. İnternet sitelerinde kullanıcıyı siteye çekebilmek ve hit kapasitesini yüksek tutabilmek için estetik algının ne kadar önemli olduğu düşünüldüğünde, Responsive web tasarımın önemini daha iyi anlayabiliriz.
Responsive web tasarım yapılarında, HTML ve CSS kullanımı oldukça ön plandadır. Her bir çözünürlük için ayrı ayrı CSS kodlamaları yapmak, genellikle tercih edilendir. Ancak, Bootstrap ve Framework yapıları da bu tasarımlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Bu tasarım çeşidinde, kodlamanın yapılmasının ardından internet sitesi tüm düşük ve yüksek çözünürlüklerde test edilmekte ve görüntülemenin kalitesi gözlemlenmektedir. Tasarımınızın uygunluğunu denetlemek isterseniz ‘Google Mobil Uyumluluk Testi’ adı verilen testi denemeniz mümkündür.
Responsive Web Tasarım Nasıl Yapılır?
Responsive web tasarım, çok basit şekilde incelendiğinde mobil aygıtların ya da internete doğrudan girme imkanı sunan elektronik cihazların, site içerisinde doğrudan bir algılama yapmasına imkan sağlamaktadır. Responsive web tasarım temalı internet siteleri, üç kademeli şekilde tasarlanmaları ile bilinmektedirler. Ziyaretçilerin siteyi görüntülerken, ekran boyutlarının ve ekran içindeki dizayn yerleştirmelerinin, ziyaretçinin aygıtına göre tasarlanması, responsive web tasarımların en önemli özellikleri arasında yer almaktadır. Masaüstü ve mobil cihazlar için ayrı ayrı tasarlanan bu yazılım türleri, kullanıcıya çok büyü bir yarar sağlamaktadır.
Mobil aygıtınızdan, uyumlu bir siteye giriş yapmıyorsanız; bu durumda burada gördüğünüz yazıları ya da var olan resimleri, ancak ‘Zoom’ tekniğini kullanarak görüntülemeniz mümkün olacaktır. Bu açıdan bakıldığında, durumun bir kullanım zorluğu yarattığı gözlemlenmektedir. Mobil aygıtlar ya da elektronik tabletlerden ziyaretler için uygun olmak isteyen internet siteleri, tam da bu sebepten ötürü çokça tercih edilmezler.
Responsive Tasarımlar Avantajlı Mıdır?
Responsive web tasarımların diğerlerine göre daha fazla ziyaretçi alması, birçok internet sitesi sahibinin bu şekli kullanmasına imkan sağlamaktadır. Arama motorunda da bir sitenin ‘Responsive’ nitelikli olması, onun büyük ölçüde desteklenmesine imkan sağladığından ötürü, bu temayı kullananların sayısı büyük ölçüde arttı.
Yapılan araştırmalar incelendiğinde, mobil yollarla internet sitesi ziyaretlerinin neredeyse çeyrek oranda artış göstermesi, bu tasarımları internet dünyasında ön plana çıkaran detaylar arasında yer alıyor. Bütün ekran çözünürlüklerine uygun olan Responsive web tasarımlar, internet sitesinin daha estetik görünmesini ve teknik anlamda internet sitesinin ön plana çıkmasına imkan sağlıyor.