Pazarlama stratejisi, firmaların uzun vadeli olarak tasarlamış olduğu, potansiyel müşterilerin ihtiyaçlarını anlamaya ve sürdürülebilir bir rekabet avantajı elde etmeye yarayan planlamadır. Hedef kitleyi tespit etmekten, hedef kitleye ulaşmak için kullanılması gereken kanalların tespitine kadar, geniş bir yelpazede çalışma yapmayı gerektirir.
Pazarlama stratejisi ile birlikte temel düzeyde aşağıda yer alan kavramları tanımlamış olursunuz;
- Marka olarak piyasada nasıl bir konumlandırma gerçekleştirmek istendiği,
- İlgili pazarda hangi ürünlerin üretilmesi gerektiği,
- Hangi stratejik ortaklıklar yapılması gerektiği,
- Takip edilmesi gereken reklam ve promosyonları türü tanımlanır.
Pazarlama stratejisi olmayan firmalar kör satış yapıyor demektir. Firma başarısı için olmazsa olmaz stratejilerden biridir.
Kritik Noktalar
Pazarlama denildiğinde akıllara genellikle reklam kampanyaları oluşturma ve promosyonlar planlama gelir. Ama bu işlemlerden çok daha fazlasıdır. Yapılan çalışmaların hepsi müşteri ile bağlantı kurma üzerinedir.
Pazarlama stratejisi ile birlikte ürün ve pazarlama ile ilgili yapılan faaliyetlerin yönünü belirlemiş olursunuz.
Pazarlama stratejisi gerçekleştirdiğiniz takdirde, birçok faaliyetinizi doğru bir şekilde devam etmesi için kolay takip avantajı elde edersiniz.
Pazarlama stratejisi oluştururken; hedef oluşturmayı, pazar araştırması yapmayı, ürün planları geliştirmeyi, pazarlama girişimlerini tanımlamayı ve çok sık rastlayacağınız kavramlardan biri olan “7P” yi takip etmeniz gerekecektir.
İçindekiler [Gizle]
Pazarlama nedir?
Pazarlama, markanızı ve ürünlerinizi, potansiyel müşterinizle buluşturmayı hedefler. Bu hedefe ulaşmak için müşteri ihtiyaçlarını anlamayı, belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda ürün ve hizmetler üretmeyi, üretilen ürün ve hizmetleri paketlemeyi, fiyatlandırmayı ve son olarak da potansiyel müşterileri bu ürün ve hizmetleri satın almaya ikna etmeyi içermektedir.
Daha basit tanımı ile, pazarlama, hedef kitlenin belirlenmesi ve üretilen ürün ve hizmetlerin müşteri ihtiyaçlarını karşılamasına kadar olan tüm faaliyetleri kapsar.
Pazarlama Ne Değildir?
Pazarlama sadece reklam kampanyaları oluşturmak, pr çalışmaları yapmak, web sites oluşturmak ve e-mail marketing yapmak değildir. Müşterinin de satış ekibinin de anlaşılması ve destek verilmesi ile ilgili tüm faaliyetleri içerir.
Bir Pazarlama Stratejisine Neler Dahildir?
Bir pazarlama stratejisi oluşturmak için belirli başlıkları çok iyi bir şekilde tanımlamak gerekir. Aşağıda yer alan başlıklar ne kadar iyi tanımlanırsa, pazarlama stratejisi o oranda başarılı olur.
- Hedef kitle,
- Değer önerisi,
- Ürün karması,
- Markanın vermek istediği mesaj,
- Promosyon girişimleri,
- İçerik pazarlama
Pazarlama Stratejisine Sahip Olmak Neden Önemlidir?
Pazarlama stratejisi sayesinde sadece pazarlama faaliyetlerini değiş işletmenizin tüm önemli noktalarını takip etmenize ve yön belirlemenize olanak tanır. Pazarlama stratejisi sayesinde, hedef kitlenizle bir ahenk oluşturmanız kolaylaşır. Hedef kitleniz için doğru ürünleri ortaya koymaya ve ürünler ile ilgili tanıtımı doğru mesajlar ile iletmeye yarar.
Bir pazarlama stratejisi oluşturmadan, hedef kitlenizin kim olduğunu öğrenemezsiniz. Bu nedenle doğru ürünleri de geliştiremezsiniz. Sonuç olarak yanlış hedef kitleye, yanlış ürünleri satmak için reklam parası harcarsınız.
Başarılı Bir Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?
Belirli adımları takip ederek sizler de işletmeniz için başarılı bir pazarlama stratejisi oluşturabilirsiniz. Siz de aşağıdaki başlıkları tek tek takip edin ve kendi pazarlama stratejinizi oluşturun.
Unutmayın, pazarlama stratejisi sadece büyük ölçekli küresel firmaların oluşturması gereken bir strateji değildir. Küçük işletmeler de başarılı bir pazarlama stratejisi oluşturabilir ve bu sayede yapmış olduğu faaliyetleri daha sağlıklı bir şekilde takip edebilir.
Tanımlanabilir İş Hedefleri Belirleyin
Firmanın ortaya koymuş olduğu hedefler ve vizyon, stratejinizin önemli destekleyici faktörleridir. Bu faktörleri doğru bir şekilde belirlediyseniz, pazarlama hedeflerini de sağlıklı bir şekilde belirleyebilirsiniz.
Pazarlama hedefleri ile firmanın hedefleri aynı doğrultuda ilerler. Pazar payını belirli bir seviyeye çıkarmak, belirli bir satış kanalında lider olmak, bir ürün kategorisinde lider olmak gibi hedefleriniz olabilir. Bu hedeflerin bilimsel bir şekilde belirlenmesi gerekir. Yani ölçülebilir ve ulaşılabilir olmalıdır.
Hedef Pazarı Belirleyin
İlk adımda iş hedeflerinizi belirlediniz. Belirlemiş olduğunuz iş hedefleri sayesinde hedef pazarı doğru bir şekilde tanımlayabilirsiniz. Bu aşamada çeşitli pazar araştırmaları ve bazı analizler yapmanız gerekecektir. Bu açıdan aşina olduğunuz bir müşteri kitlesini hedeflemek doğru olacaktır. Hedef pazar ve hedef müşteri kitlesi hakkında aşağıdaki başlıkları net bir şekilde belirlemeniz gerekir;
- Pazar büyüklüğü ve büyüme potansiyeli
- Pazar eğilimleri
- Rakipler
- Coğrafi ve demografik özellikler
- Müşteri alışkanlıkları ve tutumu
7P’ye Odaklanın
Pazarlamanın geleneksel kavramlarından biri olan 7P’ye odaklanmanız gerekir. Product, Price, Place, Promotion, People, Process ve Physical 7P’yi temsil eden ingilizce kavramlardır. Aşağıda Türkçe karşılıklarını bulabilirsiniz;
- Ürün – müşteri ihtiyaçlarını nasıl karşıladığınız
- Fiyat – müşterilerinizin ürününüz için ne kadar ödemeye razı olduğu
- Promosyon – müşterilere ürününüz hakkında bilgi vermek için hangi kanalları kullanıyorsunuz?
- Yer – ürünü veya hizmeti sattığınız yer
- Kişiler – ürününüzü müşterilere satmaya yardımcı olan kişiler
- Paketleme – ürününüzü müşteriye nasıl sunduğunuz
- Süreç – ürününüzü müşterilere nasıl teslim ettiğiniz
Ürün Planları Geliştirin
Hedef kitlenin beklentilerini anladıktan sonra, bu kitlenin ihtiyaçlarına en iyi karşılığı hangi ürünlerin vereceğini belirleyin. Doğru ürünü oluşturmak için öncelikle müşterinin gereksinimlerini çok iyi bir şekilde tahlil etmek gerekir. Aksi takdirde sizin satacağını düşündüğünüz ürün, müşteri tarafından talep edilen bir ihtiyacı karşılamayabilir.
Ürünü geliştiren ARGE departmanları olsa da, pazarı, müşteri ihtiyaçlarını ve üründen beklenen özellikleri, fiyatı ve ambalajı, pazarlama tahlil eder. Bu açıdan, pazarlamanın üretim ve ürün üzerinden çok önemli bir rolü vardır.
Temel Faydaları Tanımlayın
İnsanlar yeni bir ürün gördüklerinde, ürünün özelliklerini değil onlara nasıl bir fayda sağlayacağını düşünerek satın alma kararı verirler. Bu açıdan, ürünlerinizin temel faydalarını ve bu faydaların müşteri beklentilerini nasıl karşılayacağını belirlemek önemli konulardan biridir.
Başarısız ürünler arasında çok gelişmiş ve ilgi çekici özelliklere sahip ürünler vardır ama bu özellikler faydaya dönüşmediği sürece, müşteri satın alma kararı vermeyecektir.
Ürün Konumlandırma ve Doğru Mesaj
Ürünü konumlandırmak için ürünün faydalarına ve müşterilerinizin ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağına odaklanmanız gerekir. Bu açıdan hedef kitlenizin gerçekten hangi konulara değer verdiğini anlamanız ve buna göre ürünü konumlandırmanız gerekir. Ürünü doğru mesaj ile müşteriye sunmak da önemlidir. Ürününüz bulunduğu konumlandırmayı çok açık bir şekilde ve dikkat çekici olarak sunmalıdır.
Pazarlama Kanallarını Tanımlayın
Son aşamada ise, pazarlama stratejiniz için potansiyel müşterilere nasıl ulaşılacağı ve hangi kanalların kullanılacağı tanımlanmalıdır. Dijital, TV, radyo vb. Birçok kanal üzerinden hedef kitlenize ulaşabilirsiniz. Sosyal medya ve mobil uygulamalar günümüzde en çok kullanılan kanallar arasındadır.
Pazarlama stratejisi büyük veya küçük işletme farketmeksizin her firmanın oluşturması gereken bir stratejidir. Aksi takdirde kör bir şekilde rekabet ediyorsunuz demektir. Hedef kitlenizi bilmeden, müşterilerin ne istediğini bilmeden, onların hangi fiyattan almayı kabul edeceklerini bilmeden ve çok daha fazla ana ayrıntıyı bilmeden bir işte başarılı olma ihtimaliniz çok düşük. Bazı durumlarda harekete geçmek önemlidir ama doğru stratejiyi oluşturmadan harekete geçmek hayal kırıklıkları ile sonuçlanabilir. Günümüzde birçok yeni girişimin hızlı bir şekilde olumsuz sonuçlanmasının nedenlerinden biri de budur. Sizin için çok satacak bir ürün pazarda istenen bir ürün olmayabilir. Pişman olmamak için doğru bir araştırma ve strateji ile yola çıkmak, sizi uzun zahmetlerden kurtaracaktır.