Largest Contentful Paint (LPP) 2021 yılında hayata geçen Google kullanıcı deneyimi metriğidir. Google sıralamalarının oluşmasında önemli bir faktördür. Hazırlanan bu kılavuz sayesinde, LCP’nin tam olarak ne olduğunu ve iyi puanlar almak için nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğrenebilirsiniz.
LCP, bir web sayfasının yüklenmesinin ve ziyaretçinin etkileşimine açılmasının aldığı süreyi temsilen yapılan ölçümdür. Ölçülen değer, monitöre sığan alan üzerinden hesaplanır. Monitör görünümünün dışında kalan hiçbir öğe sayılmaz. Burada ölçülen belli başlı öğeler; görseller, video poster resimleri, background görseli, paragraf etiketleri vb. Blok düzeyinde öğelerdir.
LCP Neden Ölçülür?
Ziyaretçilerin içerik ile olabilecek en kısa sürede buluşması, Google tarafından talep edilen bir özelliktir. Bu açıdan Google LCP ölçümü yapmaktadır. Bu doğrultuda herhangi bir aramanın sonuç sayfasında yapılan sıralama LCP faktörüne de tabidir. Bilindiği üzere, Google arama sıralamasında, belirli faktörleri göz önüne alarak bir değerlendirme sepeti oluşturuyor. Sizin bu faktörlerden aldığınız puan sonucunda bir sıranız oluşuyor. LCP de bu faktörler arasında olan önemli bir metrik.
LCP anlaşılması oldukça basit bir metriktir. Sizler de web sayfasının LCP puanınızı yükseltmek için web sayfasında yer alan en büyük metin blogunu ve resmi belirleyip optimize edebilirsiniz. Optimizasyon işlemleri sonrasında LCP puanınızın arttığını göreceksiniz. Ayrıca, Google mobil öncelikle dizine önem verdiğinden öncelikle mobil görünümü optimize etmek daha sağlıklı olacaktır. Sonrasında masaüstü görünümü optimize edebilirsiniz.
Büyük Öğeler Kullanmak Zararlı Olabilir
Genellikle web sayfası parça parça işlenir. Birçok sitenin açılışında öğelerin teker teker belirdiğini görebilirsiniz. Özellikle yavaş açılan sitelerde bu durum çok net bir şekilde görülmektedir. Bazı durumlarda sayfa üzerindeki büyük resmin indirilmesi, metin blogundaki en büyük öğeden daha uzun sürede gerçekleşebilir. Doğru optimizasyonlar sayesinde sayfa yüklenme hızı artırılabilir. İlgili öğenin formatı değiştirilebilir, boyutu sıkıştırılabilir, o görsel yerine boyutu düşük bir görsel kullanılabilir. Öncelikle uzun sürede yüklenen öğeler tespit edilmelidir. Devamında gerekli aksiyonlar alınarak optimizasyon gerçekleştirilir.
Görseller LCP Puanlarını Zorluyor
Webmasterlar içeriklerinde kullandıkları görselleri orjinal boyutlarda yüklese de sonrasında küçük boyutlarda görüntüleme yaptırırlar. Bunun için de çoğunlukla HTML veya CSS kullanılır.
Bir görselin orjinal boyutu, Google tarafından “gerçek” boyut olarak isimlendirilmektedir. Yayınlanan içerikte kullanılacak bir görsel, server’a 2048 x 1152 piksellerinde yüklendiğinde, Google’ın gözünde gerçek boyutu 2048 x 1152’dir. Eğer ki webmaster, 2048 x 1152 piksellik görseli 640 x 360 olarak yeniden yapılandırır ise Google bu görselin 640 x 360 pikselli haline görünür boyut ismini verir.
Yukarıda gerçek boyut ile görünür boyut arasındaki farkı çok net bir şekilde anladık. Bu açıklama ile birlikte, Google, görsel boyutu hesaplarken, ikisi arasındaki boyutlardan küçük olanı seçer. Yukarıda verilen örnekte 640 x 360 Google tarafından seçilmiş olur.
Görüntü Boyutları Hakkında
Sizler de HTML veya CSS kullanarak görselleri daha küçük piksellerde yeniden boyutlandırabilir ve bu sayede LCP puanınızı yükseltebilirsiniz. Bununla beraber tavsiye edilen değer ise, gerçek ile görünür boyutun aynı boyutta olmasını sağlamaktır. Görselin daha hızlı bir şekilde indirilmesi ile birlikte LCP puanı artacaktır.
LCP, Site Dışı Etki Alanından Sunulan Görüntüleri Nasıl Yönetir?
Çeşitli yöntemler ile site açılış hızları artırılmaktadır. CDN de onlardan biridir. Fakat CDN benzeri dış etki alanından sunulan görseller çoğunlukla LCP hesaplamasına dahil edilmezler.
Eğer ki site dışı etki alanlarından sunulan görüntüler LCP puanlamasında hesaplansın istiyorsanız, Timing-Allow-Origin ayarını yapmalısınız. Bu ayarlamayı yapmak kolay olmayabilir. Bu açıdan profesyonellerden yardım almak doğru olacaktır. Aksi takdirde web sitenizin zarar görme olasılığı bulunmaktadır.
Ekrana Sığmayan Görseller Hakkında
Ziyaretçi ekranında görülen alan LCP değerinin hesaplanmasında dikkate alınan alandır. Ekran dışında yani sayfanın alt tarafında kalan içerik ise LCP puanlamasına dahil edilmez. Bu açıdan optimizasyonu bu doğrultuda gerçekleştirebilirsiniz.
Yukarıdaki açıklamaya ek olarak, çoğu durumda, ekranın görünen kısmında başlayan bir görsel görünmeyen kısmına doğru devam edebilir. Bu durumda ilgili görsel, LCP hesaplamasına dahil edilir.
LCP Puanı Nasıl Alınır?
LCP puanını almak için iki tür puanlama aracı bulunmaktadır. Alan Araçları ve Laboratuar Araçları olmak üzere iki farklı ölçüm yapılmaktadır.
- Alan Araçları ile yapılan puanlama, bir sitenin gerçek LCP ölçümüdür.
- Laboratuar Araçları ile yapılan puanlama ise simule bir taramaya dayalı yapılan sanal yani gerçek olmayan bir puanlama türüdür. Burada ortalama mobil kullanıcının ortalama internet koşullarına dayalı bir algoritma takip edilir.
LCP Puanı için Saha Araçları
Google, bu konularda kullanılmak üzere üç alan aracı oluşturmuştur.
- Pagespeed Insights
- Search Console (Önemli Web Verileri aracı)
- Chrome User Experiment Report
Son alan aracını kullanmak için bir Google hesabına bir de Google Bulut Projesine sahip olmak gerekir. Bu açıdan bakıldığında ilk iki alan aracı daha basit kullanım sunar.
LCP Puanı için Laboratuvar Araçları
Laboratuvar Araçları ile elde edilen puanlar sanaldır.
Google, Laboratuar Araçları için aşağıdakileri tavsiye eder;
- Chrome DevTools
- Lighthouse
- org.
Yukarıda yer alan ilk iki araç Google tarafından sağlanırken, üçüncü araç ise üçüncü taraf aracıdır.
LCP Nasıl Optimize Edilir?
Bu konuda hakkında çalışmak istiyorsanız öncelikle üç ana alana yönelmelisiniz. Zira optimize edilecek en önemli alanlar aşağıdakilerdir;
- Yavaş sunucular
- Oluşturmayı engelleyen JavaScript ve CSS
- Yavaş kaynak yükleme süreleri
Yavaş sunucular sorunu, DDOS saldırıları yüzünden gerçekleşebilir. Ayrıca özel sunucunun ya da VPS’in yanlış yapılandırılması sonucunda oluşabilir. Ayrıca PHP’ye ayrılan bellek miktarı yüzünden de yaşanmaktadır. Bununla birlikte, güncellenmemiş bir PHP sürümü ile güncelliğini yitirmiş yazılım ve CMS kaynaklı olabilir.
Kullanılmayan CSS’leri kaldırmak en iyi yaklaşımlardan biridir. Dosyaları eşzamansız olarak yüklemek için loadCSS kullanın. Bu sayede LCP puanı yükselecektir.
LCP puanı optimizasyonu ile birlikte puanlamanız artacak ve bu Google sıralama sonuçlarına yansıyacaktır. LCP puanlarını yükseltmek için profesyonel bir kişiden yardım alabilirsiniz. Bununla birlikte, LCP puanları düzenli olarak değişmektedir. Sitedeki görsel ve yazılımsal güncellemeler ile sürekli değişen LCP puanı için sürekli optimizasyon yapmak da gerekecektir. Bu alana bütçe ayırmak istemeyenler, WordPress kullanıcısı ise, çeşitli eklentiler sayesinde büyük ölçüde optimizasyon sağlayabilirler. Detaylı bir optimizasyon olmasa da kaynak ayırmadan sağlanması açısından verimliliği yüksek denilebilir.