SEO çalışmalarının en önemli faktörlerinden birisi site için ve site dışı bağlantı paylaşımıdır. Websiteniz bünyesinde site içi bağlantıyı kullanarak yazılar içi etkileşim sağlayabilir ve ziyaretçinin ilgi duyduğu içeriklere ulaşmasını sağlayarak daha fazla sitede tutabilirsiniz. Bunun yanı sıra site dışı linklendirme de çok önemlidir. Sizin sitenize referans olan otoriter siteler sayesinde hem trafik elde edebilirsiniz hem de arama motorlarının gözündeki değeriniz artar ve sıralamalarda daha üst sıralarda yer bulursunuz.
Websitenizden başka bir websitesine veya başka bir siteden sizin web sitenize link verilirken, HTML rel özelliği kullanılmış olunur. Peki HTML link renk niteliğinin ne olduğunu biliyor musunuz?
İçindekiler [Gizle]
HTML Rel Nedir?
HTML Rel, link ilişkisi yaratmak için kullanılır ve bu sayede, arama motorlarına birbiri ile ilişki kurduğunuz sayfalar hakkında bilgi vermiş olursunuz. Yeniden bağlantılar birer mikro biçimlerdir. HTML 4 ve HTML 5 içerisinde en çok kullanılan parametrelerden biridir. Ama motorları tarafından gönderilen botlar, bu bağlantıları tanımlar ve okurlar. Bu açıdan rel türü önem kazanmaktadır. Rel bağlantı türlerini bilmek ve kullanmak, arama motoru botlarının doğru tanımlama yapmasını sağlar. Bu sayede, SEO açısından önemli bir katkı edinmiş olursunuz.
HTML Rel Bağlantı Öznitelikleri Nelerdir?
Birbirinden farklı türlerde bağlantılar bulunmaktadır. Bağlantı kullanırken aşağıda yer alan bilgilere sahip olmanız, arama motorlarına doğru bilgiyi vermenizi sağlayacaktır. Temel HTML Rel bağlantı öznitelikleri;
- Alternate REL: Bulunduğunuz sayfanın alternatif bir versiyonunu temsil etmek için kullanılır. Print edilmiş veya tercüme edilmiş sayfalar için kullanılabilir.
- Appendix REL: İlgili bağlantının geçerli olan sayfaya ek olduğunu belirtir.
- Author REL: İçeriği yazan kişiyi belirtir.
- Bookmark REL: Bağlantının bulunduğu sayfa ile ilgili bir yer işareti olduğunu belirtir.
- Chapter Type REL: Bağlantının sayfa içerisindeki bir bölüme işaret ettiği bildirilir.
- Contents REL: İçeriğin ana başlıklarını (İçindekiler’i) işaret eder.
- Copyright REL: Bulunduğu sayfaya ait telif hakkı bilgilerinin bulunduğu kaynağı bildirir.
- Glossary REL: İlgili sayfada bulunan terimlerin açıklanması için terimler sözlüğünü işaret eder.
- Help REL: Yardım sayfasını işaret eder.
Diğer bağlantı öznitelikleri;
- Icon REL: Belgenin hangi simge ile temsil edileceğini belirtir.
- License REL: Bulunulan sayfanın veya belgenin telif hakkı detaylarını gösterir.
- The next REL: Bulunulan sayfadan bir sonraki sayfayı işaret eder.
- Prefetch REL: önbelleğe alınması gereken hedef sayfayı işaret eder.
- Prev REL türü: Bulunulan sayfadan bir önceki sayfayı işaret eder.
- Search REL: Bulunulan sayfanın bir arama aracı olduğunu bildirir.
- Section REL: Bağlantı adresi, bulunduğunuz sayfanın ana bölümüne işaret eder.
- Start REL: Sayfa serisinde yer alan ilk sayfayı işaret eder.
- Nofollow Link REL: İlgili bağlantının mevcut sayfa ile hiçbir ilgisinin olmadığını ifade eder. Bununla birlikte takip edilmemesi gereken bir link olduğunu bildirir.
HTML Rel Bağlantı Etiketleri Ne Zaman Kullanılır?
Öncelikle, sitenizde yer alan her bağlantıyı tanımlamanız gerekmeyeceğini bilmeniz gerekir. Bu açıdan, Rel bağlantı etiketi kullanmak zorunda olduğunuzu düşünmeyin. Rel bağlantıları genellikle sponsorlu linkler ve ücretli reklamlar için kullanmanız gerekir. Gereksiz Rel bağlantı kullanımı arama motorlarının istemediği bir uygulamadır. Rel bağlantılar doğru kullanıldığında siteye pozitif etkisi olabileceği gibi yanlış kullanım sonucunda olumsuz etkileri de olabilir.
Birçok web sitesi kendi sitesine link almak ve Google’ın gözünde daha iyi bir imaja sahip olmak istiyor. Bu açıdan otoriter sitelerinden ücretsiz veya ücretli link alımı gerçekleştiriyor. Bu konuda bazı püf noktalar bulunuyor. İçeriğin geldiği sayfa ile sizin ilgili sayfanızın benzer içeriklerde olması çok önemlidir. Ayrıca, site kategorilerinin de benzer olması sağlıklı olacaktır. Bağlantının dofollow olması aranan niteliklerden biridir. Nofollow linklerden bir fayda sağlamayı düşünmeyin.
Yukarıda birçok Rel bağlantı özniteliği hakkında bilgi bulunuyor. Hali hazırda WordPress gibi hazır içerik yönetim sistemlerinden birini kullanıyorsanız, birçok detayı kendisi girecektir. Sizin takip etmeniz gereken en önemli rel bağlantılar, nofollow ve dofollow türleridir. SEO’ya olumlu ve olumsuz katkısı bulunduğu için, Semrush gibi araçlar üzerinden, web sitenize yönlendirilen bağlantıları düzenli bir şekilde kontrol etmeniz gerekir. Bu sayede, tarafınıza olan sağlıksız bağlantıları teslim edebilir ve kaldırabilirsiniz.