Google Etiket Yöneticisi veya kısaltılmış hali olarak GTM (Google Tag Manager), web sitelerinde veya mobil uygulamalarda HTML etiketleriyle çalışmayı kolaylaştıran Google araçlarından biridir. Üstelik bu aracı tamamen ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz.
GTM’nin sizler için çok sayıda faydalı yönü bulunmaktadır. Öncesinde nasıl çalıştığını öğrenmek sağlıklı olacaktır.
İçindekiler [Gizle]
Google Etiket Yöneticisi Nasıl Çalışır?
Google Etiket Yöneticisi, sisteminizdeki tüm izleme ihtiyaçlarını tek bir arayüze entegre ederek etiket yönetimi gerçekleştirmenizi sağlayan bir araçtır. Bu sayede sisteme sürekli olarak farklı kodlar yazmaya gerek kalmaz ve tek bir noktadan takip sağlanır.
Komut dosyalarınızı ekleyeceğiniz piksel kodu ile manuel bir şekilde yükleyebilirsiniz. Çoğunlukla pazarlama etiketi olarak isimlendirilmektedir. Komut dosyasında özelleştirme yaparak özel ihtiyaçlarınızı karşılamak isteyebilirsiniz. Bunun için kod düzenleyicisine erişmeniz gerekir.
Bununla birlikte Google Etiket Yöneticisi, birçok kod uygulamasını kullanma ihtiyacını ortadan kaldıracaktır. Google Etiket Yöneticisi’nin ana snippet’ini web sitenize kolay bir şekilde yükleyebilirsiniz. Devamında kod uygulamaya girdikten sonra, tüm etiketleriniz Google Etiket Yöneticisi’nin grafik arayüzü aracılığı ile yönetilebilir.
GTM’nin Grafik Kullanıcı Arayüzünü Analiz Etme
Web siteniz üzerinde izlemek istediğiniz verileri yapılandırdıktan sonra her veri kümesi için tetikleyici oluşturmanız yeterli olacaktır. Tetikleyicilerin amacı; tetiklenmesini istediğiniz aralık ve süreyi tanımlamaktır.
Google Etiket Yöneticisi’nin çok sayıda avantajı vardır. Bunlar;
- Sürüm Kontrol Sistemi: Web sitenizde yaşanan değişiklikleri kontrol etmenizi sağlar.
- Önizleme Modu: Etiketleri yayına almadan önce test etmenizi sağlar.
- Yönetim İşlevi: Bu işlev, sitenizdeki her şeyi izlemenize yardımcı olacaktır.
Google Etiket Yöneticisi’nin İşlevleri Nelerdir?
Google Etiket Yöneticisi’nin size yardımcı olacak çok sayıda işlevi bulunmaktadır. En çok kullanılan işlevler aşağıda sıralanmıştır;
- Google araçları arasında en sık kullanılan araçlardan biri olan Google Analytics’e hızlı bir şekilde bağlanmasına yardımcı olur.
- Facebook, LinkedIn, Pinterest, Twitter’dan data almak için oluşturulan kodların kurulumunu basitleştirir.
- Ziyaretçilerin web site ile olan etkileşimini yakalar ve ilgili hizmete yönlendirir.
- Google Ads veya Facebook Ads gibi platformlara yeniden pazarlama verileri gönderir.
- Bütün etiketler üzerinde hızlı değişiklik yapma imkanı tanır.
- Google ve diğer arama motorlarından gelen arama takibine destek oluşturur.
- Etki alanları arasında izleme işlevi gerçekleştirir.
- Kullandığı Google Optimize sayesinde, ziyaretçilerin memnuniyet değerlerini öğrenir.
- Developer çalıştıramayacak firmalar için Google Etiket Yöneticisi çok faydalı olacaktır. Google Manager kodunun web sitesine yüklenmesi için bir defaya mahsus bir developerdan yardım alabilirsiniz. Sonrasında, hızlı şablonlar yardımı ile kalan işleri kendinize de yapabilirsiniz.
Google Etiket Yöneticisini Kullanmanın Başlıca Avantajları Nelerdir?
Sizler de Google Etiket Yöneticisi kullanarak aşağıda yer alan temel avantajları elde etmiş olursunuz;
- Güvenlik: Ayar değişiklikleri, etiket etkinleştirme veya deaktif etmek için ilgili web site koduna gitmenize ihtiyaç duymazsınız. Web sitenizde herhangi bir bozulma olmadan gerçekleştirebilirsiniz.
- Özerklik: Google Etiket Yöneticisi sayesinde etkiletlerinizi kendi başınıza yönetirsiniz. Bu sayede, birbirinden farklı seçenekleri test edebilir ve aralarında en iyi performansı gösteren seçeneği seçebilirsiniz.
- Basit arayüz: Google Etiket Yöneticisi kullanışlı bir arayüze sahiptir. Oldukça basit ve kolay anlaşılabilir yapısı ile işlevsel bir araçtır.
- Birçok veriye kısa süre içerisinde ulaşmak en avantajlı yönlerinden biridir. Saniyeler içerisinde, harici bağlantıları, gönderilen formların sayısını, düğme tıklamalarını ve çok daha fazlasını izlemek istiyorsanız kodunu oluşturup yapılandırmanız yeterli olacak.
Google Etiket Yöneticisi Hangi Durumlarda Fayda Sağlar?
Google Etiket Yöneticisi’nden maksimum fayda elde etmek istiyorsanız, aşağıdaki durumları inceleyebilirsiniz. Sizler de benzer durumları yaşıyorsanız, Google Etiket Yöneticisi çok faydalı olacaktır.
- Birden fazla analitik hizmeti alanlar ve çok sayıda üçüncü taraf hizmeti kullananlar
- Developer bulunduramayanlar
- Ziyaretçilerin site üzerindeki etkileşimlerini (kaydırma, form gönderme, butonlara tıklama, sayfalar arası geçişler vb.) kaydetmek isteyenler
- Birbirinden farklı KPI’ları izleyen ve analiz edenler
- A/B testlerine ihtiyaç duyanlar
- Aynı anda çok sayıda projeyi yönetenler
Sizde yukarıdaki koşullar içerisinde buluyorsanız kendinizi Google Etiket Yöneticisi imdadınıza yetişecektir. Yüksek verim alacağınız araç sayesinde birçok işlemi çok daha kolay ve hızlı gerçekleştirebileceksiniz.
Google Etiket Yöneticisi verileriniz, Google Analytics veya benzeri bir analiz aracına aktarılır. Bu sayede, oluşturmuş olduğunuz reklam kampanyalarını analiz edebilir, web sitesi üzerinden bulunan öğeleri test edebilir ve birçok alanda yeni stratejiler oluşturabilirsiniz.
Google Tag Manager kullanımı, basit arayüzü sayesinde çok basittir. Kurulumu için aynı şeyi söylemek zor. Bu açıdan, bir developer yardımı mantıklı olacaktır. Ama bunu bir defaya mahsus bir gider olarak düşünebilirsiniz. Developer ile yapacağınız tek seferlik antlaşma ile kurulum işlemleri tamamlanır. Sonrasında siz kendi başınıza çok rahat bir şekilde kullanabilir ve takibini sağlayabilirsiniz.
Google Etiket Yöneticisi kullanımının başlaması ile birlikte web siteniz ve projeleriniz üzerinde çok ciddi bir gelişim görmeye başlayabilir ve karşılığını net bir şekilde alabilirsiniz. Sadece web siteniz için değil aynı zamanda mobil uygulamalarınız için de kullanabileceğinizi unutmayın.