Günümüzde dijitalde çok ciddi bir rekabet bulunuyor. Her gün bu rekabete katılmak isteyen yeni oyuncular, pazara dahil oluyorlar. Aynı kategoride zengin içeriğe, yüksek SEO başarısına ve sosyal medya gücüne sahip olan birçok web site oluşmaya başladı. Bu durum hem mevcut web siteler için hem de dijital dünyaya yeni adım atmak isteyenler için zorlayıcı bir süreç oluşturuyor.
Bu rekabetçi düzende başarılı olmak istiyorsanız, bazı dijital araçlar var ki kullanmak zorundasınız. Google Search Console da bu araçlardan biridir. Web siteniz üzerinde yaptığınız çalışmalarda, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını bilmek çok önemlidir. Bu sayede, yaptığınız olumlu çalışmalara devam ederken, sonuç vermeyen konularda ise çalışmayı bırakabilir veya geliştirebilirsiniz.
Kısacası, siteniz hakkında değerli bilgileri ücretsiz bir şekilde edinmek istiyorsanız, Google Search Console, çok faydalı bir araçtır.
İçindekiler [Gizle]
Google Search Console Nedir?
Google Search Console (Google Arama Konsolu), web site sahiplerine sunulan ücretsiz bir Google aracıdır. Google’ın web sitelerini nasıl işlediğini ve dizine nasıl eklediğine dair veri ve fikir sunar. Yeni bir web sitesi açtığınızda ilk olarak bir Google Search Console üyeliği açmanız ve web site doğrulama işlemini tamamlamanız gerekmektedir. Hali hazırda aktif olan web siteleriniz için yapmadıysanız, vakit kaybetmeden bu işlemleri tamamlamakta fayda var.
Google’ın arama sonuçlarındaki varlığınızı izlemenize ve web sitenizi korumanıza yardımcı olur. Arama motoru sıralamalarınızı tehdit edebilecek muhtemel sorunların giderilmesi için sizlere fırsat sunar.
Google Search Console ile, web sitenizin indekslenme durumunu kontrol edebilirsiniz. Tek bir araç üzerinden web sitenizin indekslenmesini optimize edebilirsiniz. Birçok işlemi tek bir panel üzerinden yapmanın kolaylığı ile zaman kazanmış olursunuz.
Google Search Console kullanmasanız da arama sonuçlarında web siteniz yer alır. Bu aracı kullanmak, arama sonuçlarında çıkmak için bir şart olmamakla birlikte, web sitenizin durumunu iyileştirmek için bilgiler sunar ve verileri doğru bir şekilde anlamanıza yardımcı olur.
Google Search Console ile birlikte aşağıdaki işlevleri kullanma imkanı elde edersiniz;
- Google tarafından web sitenizdeki içeriği bulabildiğini onaylayın.
- Google Search Console tarafından sunulan performans raporunu inceleyin.
- Google Search Console’da görünürlüğünüzü artırın.
- Web siteniz ile alakalı olası bir sorunda bilginiz olsun.
- Google botları aracılığı ile web site görünümünü doğrulayın.
- Organik trafikler arasındaki en çok trafiği getiren sorguyu bilin. İçeriklerinizi bu doğrultuda oluşturun.
- Web sitenize ait sayfaların Google arama sonuçlarında nasıl sıralandığını tespit edin.
- Sayfalarınızda herhangi bir sorun varsa öğrenin.
- AMP sayfalarını ve mobil sitenizi takip edin. Optimize için uyarılar elde edin.
- Dizine ekleme ve spam ile alakalı uyarılar edinin.
Google Search Console’u Kimler Kullanmalı?
Web sitesi sahipleri ve profesyonel olarak dijital pazarlama uzmanlığı yapan herkes, Google Search Console’u kullanmalıdır.
Yeni başlayan webmasterların da çok kolay bir şekilde kullanabileceği ve raporları takip edebileceği bir araçtır. Bu yönü ile sayfa optimizasyonlarını uygulayabilir ve web sitenizin performansını takip edebilirsiniz.
Aşağıda Google Search Console’u kullanması gereken profilleri bulabilirsiniz;
- Webmasterlar: Web siteniz ile alakalı sorunları, güvenlik sorunlarını, spam hatalarını, kötü amaçlı yazılımları ve çok daha fazlasını kolay bir şekilde takip edebilirsiniz.
- İşletme Sahipleri: Web siteniz ile alakalı tüm performans verilerini takip edebilir ve Google arama motoru için optimize işlemleri yaptırabilirsiniz. Ekibinizden bir başkası SEO işlemlerini takip ediyor olsa da sizler bu araç sayesinde ana resmi görebilirsiniz.
- Web Geliştiricileri: Yapılandırılmış veri hataları ve daha birçok hatayı göstererek, geliştiricilerin takip edebilmesi ve çözümü için kolaylık sağlar.
- SEO uzmanları/pazarlamacılar: Dijital pazarlama için gerekli verileri elde eder ve başarıya ulaşmak için doğru aksiyonları almanızı sağlar.
- Bloggerlar: Bir blog sahibiyseniz, sayfalarınızın sıralamalarını takip edebilir, iyileştirmek için fikir elde edebilir ve tüm bunların katkısı ile blogunuzdaki trafiği gelire çevirebilirsiniz.
Google Search Console Nasıl Kurulur?
Adım adım giderek Google Search Console kurulumunu tamamlayabilirsiniz. SEO çalışmaları için olmazsa olmaz araçlardan biri olan Google Search Console, kolay arayüzü ile çok sayıda veriyi sizinle paylaşır ve web siteniz ile alakalı birçok çalışmada yardımcı olur.
Kurulumu için aşağıda yer alan basit adımları takip etmeniz yeterli olacaktır. 3 adımda kurulumunu tamamlayabilir ve web sitenizle alakalı verileri edinmeye başlayabilirsiniz. Çok sayıda özelliğe sahip olan araç, sizlere hızlı bir şekilde indekslenme için de destek verecektir.
Google Search Console’a giriş yapın
Google Search Console’a giriş yaparken, diğer Google araçlarını kullandığınız Google hesabınız ile giriş yapabilirsiniz. Bu sayede tek bir e-mail adresi üzerinden tüm Google araçlarını takip etmiş olursunuz.
Yukarıda yer alan ana sayfa üzerinden girişinizi tamamladıktan sonra karşınıza bir hoşgeldiniz sayfası çıkacak ve mülk (web site) ekleme sayfası gelecektir.
Alan adınızı ekleyin ve doğrulayın
Sitenizin domain adresini girin ve aşağıdaki doğrulama yollarından birini kullanarak doğrulamayı tamamlayın. Bu doğrulama girmiş olduğunuz web sitenin size ait olduğundan emin olmak için yapılmaktadır.
Sitenizin URL’sini girin ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok yoldan alan adınızı doğrulamanız istenecektir:
- Sitenizin kök dizinine erişiminiz varsa bir HTML dosyası yükleyin.
- Barındırma sağlayıcınız aracılığıyla doğrulayın.
- Google Etiket Yöneticisi kullanıyorsanız, Google Etiketler aracılığıyla doğrulama yapabilirsiniz.
- Ayrıca, Google Analytics İzleme Kimliğiniz aracılığıyla sahipliği doğrulayabilirsiniz.
- WordPress kullananlar çeşitli eklentiler üzerinden doğrulamayı gerçekleştirebilir. Örneğin Yoast SEO eklentisi üzerinden doğrulama yapabilirsiniz.
Doğrulamayı yapmanıza müteakip, başarılı olduğunu gören bir mesaj alacaksınız ve Google Search Console’a erişiminiz başlayacak.
Bir XML site haritası gönderin
Kurulum tamamlandıktan sonra kesinlikle sitenizin XML haritalarını gönderin. Bu işlemi de kurulumun bir parçası olarak görebilirsiniz.
Web sitenizin site haritası yoksa öncelikle site haritası oluşturmanız gerekir. WordPress kullanıcıları Yoast SEO gibi çok sayıda eklenti sayesinde, site haritası oluşturabilir.
Site haritanız hazır olduğunda, Google Search Console üzerinden, site haritaları bölümünü tıklayıp “Site Haritanızı Ekleyin”i seçebilirsiniz.
Google Search Console’daki Önemli Özellikler
Google Search Console sayesinde çok sayıda özelliği ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz. Aşağıda kullanabileceğiniz çok sayıda özellik bulacaksınız. Sizler de özellikleri deneyimlemeye ve faydalanmaya başlayabilirsiniz.
Temel Özellikler
Ücretsiz Google aracı ile elde edeceğiniz temel özellikler aşağıda yer almaktadır.
- Arama Performansı: İçeriğinizin ne kadar iyi performans sergilediğini öğrenebilirsiniz.
- Kapsam: Google’ın dizininde kaç URL bulunduğunu size bildirir.
- Deneyim: Sayfa deneyimi, önemli web metrikleri ve mobil kullanılabilirlik sizlere sunulan çok önemli verilerdir.
- Geliştirmeler: Bu bölümde geliştiriciler için bilgiler yer almaktadır. İçerik haritaları, inceleme snippet’leri, site bağlantıları arama kutusu ve ayrıştırılamayan yapılandırılmış veriler yer almaktadır.
URL İnceleme
Web sitenizde yer alan herhangi bir sayfanın URL’sini sayfanın üst tarafında yer alan arama kutusuna yazabilir ve URL’yi inceleyebilirsiniz.
URL parametrelerini kullanmak, Google’ın botlarını yanlış yöne göndermediklerinden emin olmak için performansı takip etmenize olanak sağlar.
Performans
Google Search Console üzerinde bulunan performans sekmesi ile derinlemesine performans metriklerini görebilirsiniz.
Performans sekmesinden aşağıdaki metrikleri görebilir ve yorumlamalar yapabilirsiniz.
- Tıklamalar: Web sitenizde yer alan sayfaların tıklanma sayılarını göstermektedir.
- Gösterimler: Bir sayfanın kaç kez gösterildiğini bu metrik üzerinden görebilirsiniz.
- Ortalama TO: Bu metrik Google’da yer alan arama sıralamasında diğer sitelere göre kaç tık aldığını gösterir.
- Ortalama Konum: Arama sonuçlarında yüksek konumda olan sayfalar daha çok trafik sağlarlar
Trafik kaynakları hakkında aşağıdaki metrikler bilginize sunulacaktır;
- En Çok Sorgulananlar
- Sayfalar
- Ülkeler
- Cihazlar, vb.
Dizin
Dizin sekmesi üzerinden yüklemiş olduğunuz site haritalarını ve detaylarını görebilirsiniz.
Aşağıdaki metrikler de bilginize sunulacaktır.
- Geçerli web sitesi sayfaları
- Uyarı içeren sayfalar
- Google dizininden hariç tutulan sayfalar ve daha fazlası.
Deneyim
Aşağıda yer alan metriklere bu sekme üzerinden ulaşabilirsiniz.
- Sayfa Deneyimi
- Temel Web Verileri
- Mobil Kullanılabilirlik
Geliştirme Sekmeleri
Geliştirme sekmesinde çok sayıda alt sekme bulunmakta olup aşağıdaki kapsamları içermektedir;
- İçerik haritaları: Alan adınız ile ilgili zengin ve kaliteli sonuçları görebilirsiniz.
- Ürünler: Sahip olduğunuz zengin sayfaları ve Google’ın okuyup okuyamadığını görebilirsin.
- İnceleme Snippet’leri: Google’ın sayfalarınızı net bir şekilde resimli olarak nasıl okuduğunu görebilirsiniz.
- Ayrıştırılamayan Yapılandırılmış Veriler: Sözdizimi hatalarını barındıran yapılandırılmış veri öğeleridir. Google’ın bunları ayrıştıramadığı veya anlayamadığı anlamına gelir.
Güvenlik ve Manuel Eylemler
Güvenlik sorunlarını ve manuel eylemleri bu bölüm üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Güvenlik sorunları sekmesinde aşağıdaki sorunları tespit edebilirsiniz;
- Kötü amaçlı yazılım
- Yanıltıcı sayfalar
- Zararlı indirmeler
- Kod enjeksiyonu
- İçerik enjeksiyonu
- URL enjeksiyonu
Ayrıca, aşağıda yer alan önemli işlemler de bu bölüm üzerinden görülebilmektedir.
Sayfa Hızı: Bu özellik, yavaş yüklenen sayfaları belirlemek için kullanılmaktadır. Ayrıca sayfaların hız değerleri de burada yer alır.
AMP (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar): AMP sayfalarınızın arama sonuçlarında doğru yapılandırılıp yapılandırılmadığını tespit etmek için kullanılmaktadır.
- Bağlantılar
Dahili ve harici bağlantılarınızı bu bölüm üzerinden tespit edebilirsiniz.
- Kaç tane var
- En çok bağlantı verilen sayfalar
- En çok bağlantı veren siteler
- En çok bağlantı veren metin
- Geri bağlantılar
Ayarlar
Sahiplik doğrulama yöntemleri, kullanıcı listesi ve çok sayıda ayar, bu bölüm üzerinden takip edilebilir.
Yönetebileceğiniz ayarlar aşağıda yer almaktadır;
- Mülkiyet Doğrulaması: Sahip olduğunuz web site için doğrulama yöntemlerine buradan ulaşabilirsiniz.
- Kullanıcılar ve İzinler: Sizinle birlikte kullanmasını istediğiniz kullanıcıları ve izinleri yönetmek içindir.
- Bir Mülkü Kaldırma: Sahip olduğunuz herhangi bir mülkü bu bölüm üzerinden kaldırmanız mümkün.
Google Search Console, birçok açıdan sizlere fayda sağlayacaktır. Hem web siteniz ile ilgili çok sayıda metrik elde etmiş olursunuz hem de bu metrikleri yorumlayarak sitenize ivme kazandırabilirsiniz.