Google tarafından ücretsiz olarak sunulan Google Indexing API, bir kaynak yönetim aracıdır. Google Indexing API sayesinde, kullanıcılar bazı konularda Google’ı anında bilgilendirebilir ve indexlerini hızlı bir şekilde yönetmiş olur. Bu bilgilendirme arasında en çok kullanılanlar; yeni bir sayfanın eklenmesi, güncellenmesi ya da silinmesidir. Bu hızlı bilgilendirme ile birlikte, hızlı bir şekilde tarama gerçekleştirilerek güncelleme yapılmış ve trafik oluşturmak için gerekli aksiyon hızlı bir şekilde alınmış olur. Özellikle taze haberlerin hızlı bir şekilde dizine eklenmesi çok önemlidir.
Türkiye’de birçok site hızlı indexlenme konusunda gerekli tedbirleri almıyor. Bu nedenle, içeriklerinin gücünden en iyi seviyede istifade edemiyorlar. Özellikle hızlı tüketilen trend içeriklerde, Google dizini üzerinde ne kadar erken yerinizi alırsanız, pastadan o kadar fazla pay alma şansınız olur.
Web siteniz üzerinde Google Indexing API kullanmak istiyorsanız, belirli ölçüde programlama bilgisine ihtiyacınız olacaktır. Bu yazıda olduğu gibi çeşitli kılavuzlar sayesinde, sizler de programlama bilgisine sahip olmadan WordPress ve Blogger üzerinde Google Indexing API’yi kullanmaya başlayabilirsiniz.
WordPress sahip olduğu birçok eklenti sayesinde, indexlenme konusunda çok daha güçlüdür. Ancak Blogger için aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Blogger’ın Google araçları ile daha fazla desteklenmesi gerekir. WordPress kullanıcıları RankMath gibi eklentiler sayesinde indexlenme konusunu büyük ölçüde çözebilirler. Blogger kullanıcıları ise Google Indexing API gibi araçlara ihtiyaç duyar.
İçindekiler [Gizle]
- 1 Indexing API Nedir?
- 2 Google Indexing API Kurulumu (WordPress & Blogger)
- 3 JSON’u Google Drive’a Yükleyin
- 4 Google Indexing API Kurulumu (Phyton)
- 4.1 Indexing API’yi Çalıştırmak için Erişim Düzeylerinin olup olmadığını kontrol edin
- 4.2 API projenizi oluşturun
- 4.3 Bir hizmet hesabı oluşturun
- 4.4 API Anahtarları Oluşturun
- 4.5 Indexing API’yi Etkinleştir
- 4.6 Hizmet Hesabına Sahip Durumu Ver
- 4.7 Python’da Dizin Oluşturma API’sini çalıştırın
- 4.8 Python ile Dizin Oluşturma API’sine Toplu İstekler Gönderin
- 4.9 API Uç Noktalarını Dizine Ekleme
- 4.10 Indexing API Kotaları
- 4.11 Indexing API Hataları
- 5 Indexing API Önemli Bilgiler ve Görüşler
Indexing API Nedir?
Indexing API son zamanlarda çok fazla karşımıza çıkıyor. Peki tam olarak ne olduğunu biliyor musunuz? Web siteniz üzerinde herhangi bir yeni sayfa eklendiğinde ya da sayfa çıkarıldığında, Google’ı bilgilendirerek süreci hızlandırabilirsiniz. Özellikle haber sitelerinin ihtiyacı olan bu özellik sayesinde, hızlı bir şekilde index alabilir ve haber başka mecralar üzerinde tüketilmeden sıralamadaki yerinizi almış olursunuz.
Indexing API kullanan web siteler, Google tarafından öncelik elde edebilir. Bu öncelik ile birlikte organik trafiğinizi artırabilirsiniz. Indexing API ile birlikte aşağıda yer alan işlemleri yapmış olursunuz;
- Dizindeki URL’leri güncelleyin,
- URL’leri dizinden kaldırın,
- En son isteğin durumunu öğrenin,
- Az sayıda API çağrısı oluşturmak istiyorsanız toplu istekler gönderin.
Google Indexing API Kurulumu (WordPress & Blogger)
Google Indexing API’yi sorunsuz bir şekilde kurmak istiyorsanız takip etmeniz gereken 3 temel adım bulunmaktadır. Bunlar;
- Google Dizine Ekleme API’si erişim anahtarını (access key) alın
- Google Search Console üzerinde “Hizmet Hesabı Kimliğini” onun sahibi olarak ekleyin
- Google Colab’ı kullanın ve Anında Dizine Ekleme isteklerinizi göndererek hızlı bir tarama edinin
Google Dizine Ekleme API’si Erişim Anahtarını edinin
Öncelikle dizin oluşturma API’sine yapılan her bir talebin yani çağrının kimlik doğrulama işleminden geçmesi gerekir. Bu nedenle, API erişim anahtarına ihtiyacınız vardır. API erişim anahtarı aslında bir kimlik doğrulama yöntemi olarak karşımıza çıkar.
Nasıl ki bir web siteye üye girişi yaparken, kullanıcı adı ve şifreye ihtiyacınız var ise, dizine ekleme çağrılarında da bir API erişim anahtarına ihtiyacınız vardır.
Yeni Bir Proje Oluşturun ve Google Dizine Ekleme API’sini Etkinleştirin
Öncelikli olarak Google Cloud Platform’a gitmeniz gerekiyor. Proje seçimi yapmadığınız takdirde ya da ilk kez kullananlar için “proje oluştur” butonuna tıklayın. Geçmişte oluşturduğunuz bir proje olduğu takdirde “proje seç” sekmesi üzerinden “yeni proje” butonuna tıklamanız gerekir.
Proje adı girerken projeler arasında bir bakışta ayırt edebileceğiniz bir isim vermeye özen gösterin. Bu sayede olası karışıklıkların da önüne geçmiş olursunuz. Proje adını girdikten sonra “oluştur” butonuna tıklayın.
Projeyi oluşturmuş olabilirsiniz ama her şey bitmedi. Oluşturmuş olduğumuz projenin API’ye erişimini sağlamamız ve etkinleştirmemiz gerekiyor. Projeyiyi onaylayın ve etkileştire tıklatın. Bu işlemleri bitirdikten sonra sıradaki adım ile devam edebiliriz.
Yeni Hizmet Hesabı Oluşturun ve API Erişim Anahtarını İndirin
Yeni hesap oluşturma ve API erişim anahtarı indirme aşamasında takip etmeniz gereken adımlar aşağıda sıralanmıştır;
- https://console.cloud.google.com adresi üzerinden “Service Accounts” sekmesine tıklayın. Şu an için IAM & Admin sekmesinin altında yer alıyor. Paylaşmış olduğumuz sekmelerin yerleri zaman zaman değişiyor. Bu açıdan dikkatli bir şekilde inceleyerek güncel konumu bulabilirsiniz. Halihazırda var olan proje listesi üzerinden ilgili projeyi seçin. Bir önceki adımda oluşturmuş olduğumuz projeyi seçmemiz gerekiyor.
- Sıradaki adımda, “Hizmet Hesabı Oluştur” “Create Service Account” a tıklayın.
- Hizmet hesap adını ve açıklamayı girin. Açıklama girmek, kullanıcının isteğine bağlıdır. Bir zorunluluk bulunmuyor. “Oluştur ve devam et” ile bir sonraki adıma geçin.
- Hizmet hesabını kullanabilecek kişileri (sahipleri) roller üzerinden atayabilirsiniz. “Tamam” ile devam edin.
- Sırada anahtar ekleme adımı var. “Anahtar Ekle” ve “Yeni Anahtar Oluştur” butonları ile devam edin.
- Anahtar türü için JSON’ı seçin. Oluştur’a tıklayın. Sizin için anahtar indirilecek.
- API anahtarını oluşturmaya müteakip ayrıntılar üzerinden hizmet hesabı e-mail kimliğini kopyalayın.
Hizmet Hesabı Kimliğini Google Arama Konsolunda (GSC) Sahip olarak ekleyin
Hizmet hesabı kimliğinin GSC üzerine sahip olarak eklemek için aşağıda yer alan adımları takip edebilirsiniz.
- Google Arama Konsolu üzerinden web sitenizin adresini mülk kısmından ekleyin. Burada https ya da www girmenize gerek yok. Burada giriş yaparken, aynı e-mail ile giriş yapılması gerektiğini unutmayın.
- Ekledikten sonra “Devam”ı tıklayın. Doğrulama işlemini gerçekleştirmeniz ile birlikte web site mülkleriniz arasında yer alacaktır.
- Ayarlar > Kullanıcılar ve izinler > Kullanıcı ekle > Hizmet Hesabı Kimliğini Ekleyin ve İzinde Sahip Sağlayın > ekle adımlarını sırası ile takip edin.
- İşlemleri tamamlamanız ile birlikte hizmet hesabı tamamlanmış ve Arama Konsolu yapılandırılmış olacak. Artık sahip olduğunuz API anahtarını kullanabilir ve dizine ekleme isteği gönderebilirsiniz.
Google Colab’ı kullanın ve Anında Dizine Ekleme için tarama isteklerini gönderin
- Google Indexing API ortak çalışma defteri (https://colab.research.google.com) oturumunu Google hesabınız ile birlikte açın. Burada kendi hesabınız ile birlikte oturum açmanız önemlidir.
- Sahip olduğunuz JSON anahtarını buraya ekleyin ve yürüt butonuna tıklayın.
- Sıradaki aşamada hücreyi çalıştırın ve “Gerekli Kitaplıkları İçe Aktarın” işlemini gerçekleştirin.
- Web Sitesi adresini ekleyin ve istek türü olarak (URL_UPDATED/ URL_DELETED) seçin. Son olarak çalıştırın.
Google Indexing API ile birlikte anında dizine ekleme işlemini kullandığınızda, içeriğin hemen dizine ekleneceği garanti edilmez. Siz sadece gerekli desteği yapmış olursunuz. Dizine ekleme konusunda nihai işlemi Google Tarayıcı verecektir.
Yukarıda olabildiğince sadeleştirmiş bir biçimde açıklamaya çalıştık. Bu tarz işlemler sayesinde, içeriğinize daha hızlı index aldırabilirsiniz. Hızlı index almanın yararını birçok açıdan hissedeceksiniz.
“SEO hizmetleri konusunda danışmanlık almak ve SEO çalışmalarınızı profesyonel bir şekilde yönetmek istiyorsanız, Soft Ajans tarafından sunulan hizmetleri inceleyebilir ve bütçenize uygun bir plan seçebilirsiniz.”
JSON’u Google Drive’a Yükleyin
Bu işlem ile birlikte Notebook’a (https://colab.research.google.com) her bağlandığınızda, API anahtarını tekrar tekrar yüklemenize gerek kalmayacak.
Yöntemler;
- Google Colab Notebook kullanarak Google Drive’ı bağlayın
- JSON API Anahtarını yükleyin. Bu işlemi tek seferlik yaparsınız.
- API Anahtarının yolunu sağlayın
- Google Dizine Ekleme API’sini kullanın
Google Indexing API Kurulumu (Phyton)
İşlemleri gerçekleştirmek için aşağıda yer alan iki şeye ihtiyacınız olacak;
- Python’u yükleyin
- Google Search Console üzerinde tam ya da sahip izin düzeyi
Indexing API’yi Çalıştırmak için Erişim Düzeylerinin olup olmadığını kontrol edin
- Google Indexing API Playground’a giriş yapın.
- Aşağıda yer alan isteği gönderin;
{
“url”: “https://example.com”,
“tür”: “URL_UPDATED”
}
İstek sonucunda oluşan durum kodu 200 olduğu takdirde, her şey yolunda demektir. İhtiyacınız olan tüm gereksinimlere sahip olduğunuza göre devam edebiliriz.
API projenizi oluşturun
- Google Developer Console’a gidin ve bu iş için bir proje oluşturun. https://console.cloud.google.com/projectselector2/home/dashboard?supportedpurview=project adresi ile birlikte ulaşabilirsiniz.
- Projeniz için bir isim belirleyin ve devamında “oluştur”a tıklayın.
Bu aşama ile birlikte API projeniz ismi ile birlikte açılmış olacak.
Bir hizmet hesabı oluşturun
Hizmet hesabı oluştururken sırası ile aşağıda yer alan adımları takip edin.
- Indexing API ile etkileşime girecek e-mail görevi görmesi için, hizmet hesabı oluşturmalısınız.
- Projenin yeni oluşturulmuş bir proje olduğuna dikkat edin. Var olan bir proje üzerine devam etmeyin.
- API kimlik bilgilerini oluşturma ile devam edin.
- “Hizmet hesaplarını yönet” butonuna tıklayın.
- “Hizmet Hesabı Oluştur” ile birlikte hesap oluşturma işlemine başlayabilirsiniz.
- Dilediğiniz bilgi ve açıklamalar ile birlikte hizmet hesabınızı oluşturun.
- “Sahip” rolünü atayın.
- Bu aşama ile birlikte hizmet hesabını tamamlamış olacaksınız.
API Anahtarları Oluşturun
Bu aşamada öncelikle “gserviceaccount.com” adresi ile sonlanan bir e-mail hesabı verilecek. Bu bilgiyi sonradan kullanmak üzere bir kenara not alın.
Yeni oluşturulan hizmet hesabında kullanıcı adı ve şifre görevini üstlenen API anahtarını oluşturmanız gerekiyor. Yukarıda, WordPress ve Blogger için kurulum aşamalarında da bu konuya değinmiştik.
- “Anahtar ekle” sekmesi üzerinden “Yeni anahtar oluştur”a tıklayın.
- Burada dikkat etmeniz gereken konu, özel anahtarı oluştururken tür olarak JSON’u seçmelisiniz. Seçtikten sonra “Oluştur”a tıklayın.
- Size sunulacak dosyayı bilgisayarınızda güvenli bir yere kaydetmeyi unutmayın.
Indexing API’yi Etkinleştir
Indexing API’yi kullanmak istiyorsanız öncelikle etkinleştirme işlemini tamamlamalısınız.
- Indexing API kitaplığı üzerinden projenizi etkinleştirmelisiniz. (https://console.cloud.google.com/projectselector2/apis/api/indexing.googleapis.com/overview?supportedpurview=project)
- “indexing-api” projesinin içerisinde olduğunuzdan emin olarak “enable” yani “etkinleştirme” butonuna tıklayın. Projeyi karıştırmamak için farkını anlayacağınız bir proje ismi vermeniz bu yüzden önemlidir.
Hizmet Hesabına Sahip Durumu Ver
Indexing API’nin sorunsuz bir şekilde çalışmasını istiyorsanız, web yöneticisi merkezi üzerinden hizmet hesabı e-mail sahipliğini atamanız gerekir.
- Web Yöneticisi Merkezi’ne (https://www.google.com/webmasters/verification/home) gidin.
- Dilerseniz manuel olarak ekleyebilir ya da liste üzerinden seçebilirsiniz.
- “Doğrulanmış Sahipler” sekmesi üzerinden “Sahip ekle” butonunu tıklayın.
- Bu aşamada hizmet hesabını ekleyebilirsiniz. Bu alanda yazmanız gereken e-mail adresi kılavuzun başında da uyardığımız ve bir kenara not alın dediğimiz “gserviceaccount.com” ile biten e-mail adresidir. Not almadıysanız sorun değil. Kimlik bilgileri sekmesi sayesinde tekrar ulaşabilir ve öğrenebilirsiniz.
Python’da Dizin Oluşturma API’sini çalıştırın
Indexing API’yi yayınlamak için kullanabileceğiniz çeşitli kitaplıklar vardır. Bunlar; oauth2client, httplib2 ve json olarak karşımıza çıkar. Bu kitaplıkları pip ile kurmak için;
$ pip install oauth2client httplib2
Devamında da, çıkarmak (extraction) için Python kodu;
from oauth2client.service_account import ServiceAccountCredentials
import httplib2
import json
url = ‘https://www.example.com/’
JSON_KEY_FILE = “credentials.json”
SCOPES = [ “https://www.googleapis.com/auth/indexing” ]
ENDPOINT =”https://indexing.googleapis.com/v3/urlNotifications:publish”
credentials =ServiceAccountCredentials.from_json_keyfile_name(JSON_KEY_FILE, scopes=SCOPES)
http = credentials.authorize(httplib2.Http())
print(url)
content = {}
content[‘url’] = url
content[‘type’] = “URL_UPDATED”
json_content = json.dumps(content)
response, content = http.request(ENDPOINT, method=”POST”, body=json_content)
result = json.loads(content.decode())
Python ile Dizin Oluşturma API’sine Toplu İstekler Gönderin
Sadece tek bir istek ile birlikte 100 URL’ye kadar toplu index talebi iletebilirsiniz.
from oauth2client.service_account import ServiceAccountCredentials
from googleapiclient.discovery import build
from googleapiclient.http import BatchHttpRequest
import httplib2
import json
requests = {
‘https://www.jcchouinard.com/’:’URL_UPDATED’,
‘https://www.jcchouinard.com/about/’:’URL_UPDATED’
}
JSON_KEY_FILE = “credentials.json”
SCOPES = [ “https://www.googleapis.com/auth/indexing” ]
ENDPOINT =”https://indexing.googleapis.com/v3/urlNotifications:publish”
credentials =ServiceAccountCredentials.from_json_keyfile_name(JSON_KEY_FILE, scopes=SCOPES)
http = credentials.authorize(httplib2.Http())
service = build(‘indexing’, ‘v3’, credentials=credentials)
def insert_event(request_id, response, exception):
if exception is not None:
print(exception)
else:
print(response)
batch = service.new_batch_http_request(callback=insert_event)
for url, api_type in requests.items():
batch.add(service.urlNotifications().publish(
body={“url”: url, “type”: api_type}))
batch.execute()
API Uç Noktalarını Dizine Ekleme
Google indexing API’si sayesinde şunları yapabilirsiniz;
- Belirli URL’ler hakkında güncellemeler yayınlama
- Bir URL’de yer alan son değişiklik hakkında bilgi alma
- Toplu istekleri yürütme
Yayınlama Uç Noktası
Sayfalardaki güncellemeleri yayınlamak istediğinizde API uç noktasına aşağıdaki gibi POST istekleri oluşturmalısınız;
https://indexing.googleapis.com/v3/urlNotifications:publish
İsteğin gövdesi içinde iki farklı parametre kullanma hakkınız var;
- URL_UPDATED: Dizinde yer alan URL’yi güncelleyin
- URL_DELETED: Dizinde yer alan URL’yi kaldırın
Meta Veri Uç Noktası
Son HTTP isteği için bilgi almak istiyorsanız API uç noktasına aşağıdaki gibi bir GET isteği oluşturmalısınız;
https://indexing.googleapis.com/v3/urlNotifications/metadata
Toplu İstek Uç Noktası
Indexing API’ye toplu istek göndermek istediğiniz takdirde API uç noktasına POST istekleri yapın;
https://indexing.googleapis.com/batch
Indexing API Kotaları
Google Indexing API’nin de sahip olduğu kotalar vardır. Sınırsız bir şekilde istek gönderemezsiniz. Günlük gönderebileceğiniz istek sayısı maksimum 200’dür. Ama unutmayın, toplu istekler bir istek olarak değerlendirilmektedir. Toplu istek içerisinde de 100 URL’lik bir grup oluşturabilirsiniz. Bu sayede, günlük maksimum URL limitinizi 20.000 olarak düşünmelisiniz.
Indexing API Hataları
- Durum kodu 403, PERMISSION_DENIED: Bu sorun ile karşılaşmanızda çok sayıda neden olabilir. Genellikle iki sorunun çok fazla yaşandığını görüyoruz. Yetersiz erişim düzeyi ve geliştirici konsolunda indexing API’nin etkinleştirilmemiş olmasıdır.
- Durum kodu 429, RESOURCE_EXHAUSTED: Kotanızı aştığınızda bu hata kodu ile karşılaşırsınız.
- Durum kodu 400, INVALID_ARGUMENT: Bu sorunun derininde isteğin gövdesinde yer alan bir sorun yatar. Bu açıdan isteğin doğru biçimi takip etmesini kontrol etmelisiniz.
Indexing API Önemli Bilgiler ve Görüşler
Indexing API, yukarıda da birçok defa belirttiğimiz üzere bir öncelik ve Google’a bilgi verme amaçlı bir yazılımdır. Bu açıdan fazla optimist olmaya gerek yok. Yeni içeriklerin tamamının anında indekslenmesini beklemeyin. Indexing API ile birlikte normal indekslenme sürecine göre büyük gelişim gösterebilirsiniz. Ama kusursuz ve anında bir indeksleme beklememeniz gerekir.
İndeksleme konusunda talepler iletildiğinde birçok nedenden ötürü indesklenmeyebilir ya da gecikmeler olabilir. Çünkü, Google’ın bu konuda bir inceleme yapması gerekiyor. Spam ya da çeşitli politika ihlallerinden dolayı bazı URL’lerin red cevabı alacağını unutmayın. Bu doğrultuda, indexing API ile birlikte yeni yayınlanan, güncellenen ya da silinen içeriklerin anında dizin üzerinde güncellenmesini beklemeyin.
Google Indexing API’nin amacı; Google tarafından daha fazla bot yollanarak sık tarama işlemi yapılmasına ve dizine eklenmesine teşvik etmektir. SEO çalışması olarak değerlendirilmelidir. Kötüyü kullanılan bir çalışma değildir. Tam tersine Google’a yardımcı olan bir çalışmadır. Tabi ki burada, web sitelerin de spamdan uzak durması ve içeriklerin politika ihlali barındırmaması çok önemlidir. Taramanın sık olması SEO açısından inanılmaz olumlu sonuçlar doğurmaz. Bu konuda da fazla optimist olmaya gerek yok. Türkiye’de faaliyet gösteren haber siteleri aynı anda onlarca yeni haber giriyor. Bu gibi sitelerin indexing API kullanması çok önemlidir. Onun dışında günlük sayılı içerik oluşturan web sitelerin Google Indexing API kullanması hayati değişiklikler oluşturmaz. Düzenli içerik girildiği takdirde, Google botlarını belirli aralıklarla yollamaya ve sorunsuz bir şekilde index oluşturmaya devam edecektir.