Günlük hayatımızca birçok iş dijital ortamda gerçekleşiyor. Dijitalleşen büyük sektörlerden biri de reklamcılık sektörüdür. İşletmeler, dijital ortamda reklam verirken, bu alanda uzman olan kişileri istihdam etmeye başladılar. Ya da profesyonel reklam ajanslarından dış kaynak olarak hizmet alıyorlar. Tüm bu çabaların nedeni, mükemmel pazarlama kampanyalarını, maksimum etkileşim ve dönüşümle ama minimum bütçe ile gerçekleştirmektir. Bu açıdan CPC (Cost Per Click) ya da Türkçe olarak TBM (Tıklama Başına Maliyet) çok önemli bir konu haline geldi.
Reklam kampanyalarının optimizasyonu ile çok daha düşük bütçeler ile çok daha fazla etkileşim ve dönüşüm almanız mümkün. CPC değerini düşürürken verimi artırmanın yollarını merak ediyorsanız, yazının devamında birçok ipucu bulabilirsiniz.
İçindekiler [Gizle]
CPC (Cost Per Click) Nedir?
CPC (Cost Per Click), bir reklam kampanyasında, bannera her tıklama başına oluşan maliyeti belirtmektedir. Birçok site, sosyal medya hesabı, uygulama vb. Çeşitli nedenler ile reklam kampanyaları düzenlerler. Bu kampanyaların seçenekleri arasında olan maliyetlendirme modellerinden birisi, CPC (cost per click)’dir. CPC değeri sayesinde birçok planlama yapmanız mümkündür. Reklam görünümünüzün ne kadar fazla ve agresif olmasını isterseniz, CPC değeri o kadar yüksek çıkar. Daha optimize bir talep ile CPC değerinizi düşürebilirsiniz. Günlük reklam bütçesi ve CPC değerine göre günlük alabileceğiniz maksimum tıklama değerini belirlemiş olursunuz. 1000 TL’lik bir günlük reklam bütçesi ile 0,20 TL CPC değeri elde ederseniz, maksimum 5000 tıklama alabilirsiniz.
CPC değeri ile CPM değeri zaman zaman karıştırılmaktadır. Aralarındaki farkı anlamak için ikisinin de tam olarak neyi temsil ettiğini bilmek gerekir.
- CPC (cost per click) = tıklama başına maliyet
- CPM (cost per mille) = 1000 gösterim başına maliyet
Hedefinize ve reklamı kullanma nedeninize göre CPC bazlı ya da CPM bazlı reklam yayınlayabilirsiniz. Eğer ki marka bilinirliği oluşturmak istiyorsanız CPM’yi seçmeniz daha mantıklı olabilir. Bunun yanı sıra, trafik edinerek bir ürün satmak istiyorsanız, CPC seçeneği daha uygun olabilir. Hibrit olarak da kullanabilirsiniz. Bu seçim birçok faktöre göre değişkenlik göstermektedir. Dijital pazarlama uzmanları, sizin için en doğru seçeneği bulacaktır.
CPC Nasıl Hesaplanır?
CPC hesaplaması sabit bir oran üzerinden ya da teklife dayalı bir yol izlenerek belirlenir. Sabit fiyat modelini ve teklife dayalı modelini birbirinden ayıran bazı noktalar bulunmaktadır. Aşağıda iki farklı modelin detaylarını bulabilirsiniz.
Sabit Fiyat Modeli
Reklamveren ve yayıncının tıklama başına sabit bir tutar üzerinden anlaşması anlamına gelmektedir.
Örneğin, reklamveren ve yayıncı tıklama başına 5 TL’den anlaşır ve 5000 TL bütçe belirlenir ise, 1000 tıklama ile bütçe tükenmiş olur ve kampanya sonuçlanır.
Bu model için yayıncılar, web site üzerindeki farklı reklam alanları için farklı tıklama başına maliyet tanımlarlar. Çünkü her reklam alanının ve boyutunun maliyeti aynı olmayacaktır. İlgi çekici ve büyük yer kaplayan reklam alanlarının maliyeti yüksek iken, küçük yer kaplayan ve görece sayfanın az dikkat çeken kısımlarında yer alan alanların maliyeti ise düşük tutulacaktır.
Google Ads üzerinden verilen reklamlarda, CPC fiyatlandırması, belirlenen anahtar kelime üzerindeki rekabete göre farklılık göstermektedir. Hedef kitle, anahtar kelime ve diğer metrikler CPC’nin farklılaşmasını etkileyen faktörlerdir.
Teklife Dayalı Model
Bir reklam alanı için, otomatik reklama dayalı reklam modelidir. Özellikle arama sonuçlarında gösterilen reklamlar için geçerli olup, teklife dayalı reklam modeli genellikle reklam ajansları tarafından yürütülmektedir.
Genellikle reklam ajansları tarafından yönetilen açık artırmalar, trafiği ve hedef kitleleri yönetmek ile birlikte ölçeklenebilir ve karlı hale getirmek için otomatik teklif verme sistemleri tarafından gerçekleştirilir.
CPC Neden Önemlidir?
Dijital pazarlamanın en önemli kanallarından biri ücretli reklamlardır. İşletmeler için önemli bir yatırım alanı olan dijital reklamlar, doğru bir şekilde planlandığı takdirde yüksek dönüşüm oranı ile birlikte firmanın gelirlerine büyük katkı sağlar. Doğru hedef kitleye, doğru maliyetlerle ile sağlanan reklamın karlılığa önemli etkisi bulunmaktadır.
Aşağıda yer alan başlıklar üzerinden CPC’nin önemini görebilirsiniz;
Maliyet etkinliği
Firmanın hedeflerine göre reklam kampanyası düzenlemek çok önemlidir. Web siteye trafik oluşturmak yerine sadece marka bilinirliği yaratmak isteyenler CPM (bin gösterim başına maliyete dayalı reklam modeli) reklamlar düzenleyebilirler. Bunun yanı sıra, e-ticaret gibi trafik sağlayarak dönüşüm amaçlayan siteler ise CPC reklamlar düzenlenmelidir. Bu sayede sadece reklamın tıklanması ile siteye gelen trafik için ödeme yapmış olursunuz.
Özelleştirme
CPC reklamlar sayesinde, reklam kampanyası yayında iken nasıl bir performans sergilediğini görebilir ve istediğiniz takdirde değişiklikler yapabilirsiniz. Dijital reklamların en güzel tarafı değişikliklerin çok kolay bir şekilde yapılması ve anında yansımasıdır.
Esneklik
Reklam bütçenizi kendinize belirlersiniz. Bu sayede CPC’ye dayalı reklamlarda sadece gelen trafik için bütçe ayırabilirsiniz. Trafiği artırmak istediğiniz zaman bütçeyi artırabilirsiniz.
Ölçülebilir
Kampanya analizleri üzerinden performansı ölçebilirsiniz. Bu sayede reklam yatırımızın nasıl bir dönüşüm ve gelir yarattığını görebilirsiniz. Dönüşümleri takip etmek için URL izleme yolunu kullanabilirsiniz.
Gerçek zamanlı
Organik içerik pazarlamaya göre etkisi anında fark edilir. SEO çalışmaları ile organik bir şekilde trafik elde etmek önemlidir. Düşük maliyetli olması ile birlikte uzun vadede büyük fark yaratır. Ama organik trafik elde etmek için çalışmaların uzun bir program dahilinde gerçekleşmesi gerekir. Bu yüzden sonuç almak için uzunca bir süre beklenmesi gerekir. Ücretli reklamlarda ise etkisi anında görülmektedir. CPC’ye dayalı reklam kampanyanızın sonuçlarını reklamın aktif olması ile birlikte panelinize yansır.
Hedefleme
Hedef kitlesi oluşturabilmek, pazarlama performansı açısından en önemli faktörler arasında üst sıralardadır. Cinsiyete, yaş aralığına, konuma ve başka birçok metriğe göre hedefleme gerçekleştirebilirsiniz. İlgi alanları da hedefleme için önemli bir metriktir. Dönüşüm oranını artırmak için hedef kitlesini doğru bir şekilde belirlemek gerekir. Aksi takdirde reklam bütçeniz gelir yaratmayabilir.
CPC Nasıl Düşürülür?
Reklam kampanyasının performansını düşürmeden CPC’yi düşürmek mümkün mü? Evet, bu konuda bazı ipuçlarını uygulamanız halinde, CPC değerini düşürebilirsiniz. Aşağıdaki yollar en çok kullanılan CPC düşürme yöntemleridir;
- Kalite puanını yükseltmek önemli bir değişkendir. Arama motorları, hesabınızın kalite puanını belirlemek için algoritmalar kullanır. Kampanyaları üst sıralarda olan hesaplar (puan >6) CPC’lerini %50’ye kadar düşürebilir. Bu durumun tam tersi olarak puanları 4’ten düşük olanlar ise CPC değerinde %400’e varan artış yaşayabilir. Kalite puanını yükseltmek için;
- Tıklama sayısı yükseltmek için yüksek kaliteli reklamlar oluşturmak gerekir.
- Görsel zenginlik reklam kalitesi ve dönüşümü üzerinde çok büyük etkiye sahiptir.
- Reklamda yer alan bağlantı linkinin, reklam ile alakalı bir sayfaya açıldığından emin olun. Reklam tutarlılığı ve kalitesi için önemli bir göstergedir.
- Yeni anahtar kelimeler kullanarak denemeler yapabilirsiniz. Bütçeyi optimum bir şekilde kullanmak istiyorsanız, anahtar kelime seçimini genişletebilirsiniz. Bu sayede arama alanını geliştirmiş ve CPC’ye düşürmüş olabilirsiniz.
- En kaliteli trafiği almak için negatif anahtar kelimeler kullanarak dönüşümü artırın. Bu sayede, dönüşümü olmayan tıklamalar için ödeme yapmamış olacaksınız.
CPC değerini düşürmek için dijital reklam ajanslarından hizmet alabilirsiniz. Ayrıca, bu konuda uzmanlaşmış freelance çalışanlardan destek alabilirsiniz.